Španski Deportivo izbjegao stečaj

Prvak Španije prije 12 godina, našao se pod istragom poreskih organa, pošto navodno duguje oko 34 miliona eura.

Deportivo, Ze Castro
Duel Luke Modrića (Real Madrid) i Ze Castra (Deportivo) 30. septembra u Madridu [Getty]

Španski nogometni  prvoligaš Deportivo iz La Corune "za dlaku" je izbjegao odlazak u stečaj i morao je da izabere program refinansiranja dugova na ime poreza, potvrdio je predsjednik kluba Augusto Cezar Lendoiro, prenosi Tanjug.

Deportivo, prvak Španije prije 12 godina, našao se pod istragom poreskih organa, pošto navodno duguje oko 34 miliona eura.

"Počeli smo pregovore sa povjeriocima i brzo smo postigli dogovor o refinansiranju. Poreske vlasti su nam praktično zamrzle svaku vrstu prihoda. Samo u ovoj godini morali smo da im platimo oko 20 miliona eura. Ponudili smo da isplatimo dug kroz narednih 10 godina, ako nam dozvole da stvaramo prihode", kazao je Lendoiro španskim medijima.

On se na čelu Deportiva nalazi od 1988. godine, a istakao je da pomenuti nogometni klub nije neprofitabilno preduzeće.

"Naši prihodi prevazilaze rashode. Nećemo dozvoliti da klub ode u stečaj", dodao je prvi čovjek kluba.

Prema podacima španski poreskih vlasti, tamošnji prvoligaški i drugoligaški klubovi su na ime poreza dugovali oko 750 miliona eura. Ove godine vratili su značajan dio duga, oko 330 miliona eura, a očekuje se da do kraja 2012. uplate još 150 miliona eura.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.