Oglasi

Španske regije pozivaju centralnu vladu na uvođenje policijskog sata

Većina regija pozvala vladu da uvede vanredno stanje, koje će omogućiti da se ograniči kretanje ljudi.
Španija je zabilježila najveći broj zaraženih COVID-19 u zapadnoj EvropiEPA

Španske regije pozivaju centralnu vladu da poduzme mjere koje će im pružiti pravnu podršku za uvođenje policijskog sata dok se zemlja bori sa novim talasom pandemije korona virusa.

Od subote je 10 od 17 španskih regija, uključujući Valenciju, Asturiju, Kastilju-La Manchu i Baskiju, pozvalo vladu da uvede vanredno stanje, koje će omogućiti regijama da ograniče kretanje ljudi.

Regije očekuju da će vlada u nedjelju sazvati vanrednu sjednicu Vijeća ministara da odobri mjeru, izvijestili su španski mediji, javio je Reuters, prenosi Fena.

Iako mnoge regije favoriziraju neki oblik policijskog sata, regija Madrida mu se protivi, što je do sada sprečavalo donošenje odluke na nacionalnom nivou.

Mjere u Kataloniji

Španija je zabilježila najveći broj zaraženih COVID-19 u zapadnoj Evropi. Ukupni slučajevi porasli su na 1.046.132 u petak, dok se broj umrlih gotovo popeo na 38.000.

Katalonija je u petak navečer saopćila da će uvesti policijski sat u cijeloj regiji, koja uključuje i Barcelonu, čim centralna vlada naredi.

Neke regije razmatraju uvođenje policijskog sata alternativnim sredstvima, poput traženja odobrenja od regionalnih sudova, ako centralna vlada ne djeluje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.