Španska policija nastavlja potragu za glavnim osumnjičenim

Španska policija u subotu je nastavila potragu za jednim od odbjeglih pripadnika grupe odgovorne za smrtonosne napade u Barceloni i u Cambrilsu, dok će Vlada Španije zadržati četvrti stepen sigurnosne prijetnje, jedan ispod maksimuma. 

Vlada će pojačati prisustvo sigurnosnih snaga u turističkim mjestima, rekao je ministar unutrašnjih poslova Juan Ignacio Zoido.

On je dodao kako policija smatra da je razbila ćeliju koja stoji iza napada u Barceloni i Cabrilsu, u kojima je ubijeno 14 osoba, a više od 130 povrijeđeno.

Dosad je uhapšeno četvero osumnjičenih.

Policija širom zemlje traga za Younesom Abouyaaqoubom, 22-godišnjim Marokancem čija je fotografija objavljena.

Policija traga za Abouyaaqoubom

Španski mediji pišu da je on možda bio za upravljačem kombija koji je u četvrtak pokosio prolaznike na šetalištu La Rambla, za što je odgovornost preuzela grupa Islamska država Irak i Levant, prenosi Hina.

On je glavni osumnjičenik pošto je Moussa Oukabir, u početku osumnjičen kao vozač kombija u bijegu, u petak identificiran kao jedan od petorice napadača koje je policija ubila u Cambrilsu, na katalonskoj obali.

Policija nije htjela potvrditi tu informaciju, rekavši da vozač kombija koji je u Barceloni ubio 14 ljudi, još nije identificiran.

Drugi napad

Nekoliko sati nakon prvog napada u centru Barcelone u četvrtak poslijepodne, automobil marke Audi A3 zaletio se u masu na priobalnom šetalištu u Cambrilsu, ljetovalištu južno od Barcelone, a zatim se zabio u policijsko vozilo.

Uslijedila je pucnjava u kojoj su ubijena petorica putnika Audija opremljena lažnim eksplozivnim pojasevima, sjekirom i noževima.

U istrazi su bila presudna tri kombija koje su napadači unajmili, a omogućili su prilično brzu identifikaciju desetka pripadnika ćelije, od kojih su četvorica uhapšena u četvrtak i u petak i još su u pritvoru.

Policija traga za drugim vozilom i u petak je zatražila pomoć francuskih vlasti upozorivši ih na bijeli Kangoo koji bi mogao biti povezan s napadima, a možda je prešao francusko-špansku granicu, navodi francuski policijski izvor.

Još tri osobe umiješane u napad su identificirane, ali nisu uhapšene. Dvije su možda poginule u eksploziji kuće u kojoj je buknuo požar u Alcanaru, 200 kilometara južno od Barcelone, gdje je grupa pokušavala proizvoditi eksplozivne naprave.

Vlasti su saopćile da su napadi djelo velike terorističke jedinice koja je planirala napad u kući u Alcanaru.

Šef katalonske policije Josep Lluis Trapero ranije je izjavio da je slučajna eksplozija u kući u Alcanaru u srijedu, u kojoj je poginula jedna osoba, posljedica pokušaja da se naprave eksplozivni uređaji, a to je spriječilo osumnjičene da provedu planirane napade širih razmjera.

Većina pripadnika te ćelije bili su povezani s Ripollijem, gradićem s 10.000 stanovnika, podno Pireneja.

 

Val napada

Tamo su uhapšena trojica osumnjičenika i živjela su trojica ubijenih napadača identificiranih u petak, Moussa Oukabir (17), Said Aallaa (18) i Mohamed Hychami (24).

Španija je dosad bila pošteđena vala napada koji su zahvatili Evropu, prije svega Pariz i Nicu u Francuskoj, Brisel, London i Berlin.

Kralj Filip VI i kraljica Letizia posjetit će u subotu povrijeđene u napadima koji se liječe u dvjema bolnicama u Barceloni.

Među žrtvama napada su državljani najmanje 35 zemalja, a 12 povrijeđenih se bori za život. U bolnicama je u subotu ostalo ukupno 54 povrijeđenih.

Na šetalištu u Barceloni ljudi ostavljaju cvijeće, svijeće, plišane medvjediće i poruke, a jedna glasi: “Rambla plače, ali još živi”.

Izvor: Al Jazeera i agencije