Španija usvojila krizni budžet

Premijer Rajoy (lijevo) je izjavio da će 2013. biti teška godina, ali da će to biti i godina stabilizacije španske ekonomije (EPA)

Španski Parlament usvojio je budžet za 2013. godinu, koji predviđa nepopularne mjere štednje radi ostvarivanja uštede od 39 milijardi eura.

Članovi Donjeg doma Parlamenta, u kome vladajuća Narodna stranka ima apsolutnu većinu, glasali su u četvrtak za usvajanje budžeta, uprkos masovnim protestima demonstranata, prenosi AFP.

Španska Vlada je nešto ranije saopćila da su oštre mjere štednje neophodne radi popravljanja stanja javnih finansija četvrte najveće privrede eurozone, koja je 2008. godine pretrpjela veliku štetu zbog pucanja balona nekretnina.

Konzervativni premijer Mariano Rajoy je izjavio ove nedjelje da će 2013. biti teška godina, ali da će to biti i godina stabilizacije španske ekonomije, navodi Tanjug.

Optimistične prognoze

Njegova Vlada prognozira da će privreda iduće godine potonuti 0,5 posto, što je daleko optimističnije u odnosu na prognozu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koja predviđa usporavanje od 1,4 posto.

Rajoy je poručio da je cilj njegove Vlade da vrati Španiju na staze rasta u 2014. godini.

Ekonomisti i nevladine organizacije, međutim, upozoravaju da će štedljivi budžet za 2013. godinu ugroziti oporavak i pogoršati život miliona stanovnika Španije.

Među mjerama planiranim u budžetu, naknade za nezaposlene bit će smanjene šest posto, dok će budžet pojedinih ministarstava biti umanjen više od 20 posto.

Izvor: Agencije