Španija spremna djelovati ako Katalonija proglasi nezavisnost

Saenz de Santamaria izjavila je da će, ako katalonski čelnici proglase nezavisnost, biti donesene odluke o obnavljanju zakona i demokratije (EPA)

Zamjenica španskog premijera Soraya Saenz de Santamaria poručila je danas da će Vlada Španije biti spremna djelovati ako katalonski separatistički čelnici sutra proglase nezavisnost Katalonije, kao što su obećali.

Saenz de Santamaria izjavila je za radio KOPE da će, ako katalonski čelnici proglase nezavisnost, biti donesene odluke o obnavljanju zakona i demokratije, prenosi agencija AP.

Ona je, također, pozvala članove Vlade Katalonije “koji još poštuju demokratiju i slobodu da se suzdrže od skakanja u prazno”.

Katalonija će primijeniti zakon o referendumu, koji poziva na proglašenje nezavisnosti ako referendum pokaže da je većina glasača za nezavisnost, izjavio je u nedjelju katalonski predsjednik Carles Puigdemont.

Primjena rezultata

“Proglašenje nezavisnosti, koje mi ne nazivamo ‘jednostranim’, predviđeno je zakonom o referendumu kao primjena rezultata. Primijenit ćemo ono što zakon nalaže”, rekao je Puigdemont za katalonski kanal TV3, prenosi agencija Reuters.

Prema katalonskom zakonu koji je utro put referendumu održanom 1. oktobra, Parlament Katalonije trebao bi proglasiti nezavisnost te pokrajine u roku 48 sati nakon što katalonske vlasti zvanično proglase pobjedu glasova u korist otcjepljenja.

Vlada Katalonije saopćila je da se više od 90% glasača koji su izašli na referendum 1. oktobra izjasnilo za otcjepljenje od Španije, dok su španske vlasti referendum proglasile nezakonitim, a izlaznost je iznosila 43%, napominje britanska agencija.

Izvor: Agencije