Španija spasila 90 migranata

Ruta između Maroka i Španije najkraća je od sjevera Afrike do Evrope (EPA)

Španska spasilačka služba saopćila je da je dovela na obalu Španije 90 migranata preuzetih sa brodova koji su pokušali preći Gibraltarski moreuz nakon što su otplovili od obale Maroka.

Ta ruta je najkraća od sjevera Afrike do Evrope i migranti je sve češće pokušavaju preći kako bi pobjegli od sukoba u domovini ili siromaštva, navela je agencija AP.

Brod spasilačke službe španske mornarice sa 44 migranta iz zemalja podsaharske Afrike, među kojima su bile tri žene, pristao je u petak u luku španskog grada Tarifa u Andaluziji.

Španska spasilačka služba je navela da su oni prethodno preuzeti iz pet plovila, prenosi agencija Beta.

Prevrtanje broda

Još jedan brod spasilačke službe doveo je sat vremena kasnije 46 migranata porijeklom iz Maroka, uključujući četiri žene i desetke maloljetnika.

Libijska obalska straža saopćila je ranije u petak da je blizu stotinu migranata nestalo na Sredozemnom moru i da se strahuje da su se utopili pošto se njihov brod prevrnuo istočno od obale glavnog grada Libije Tripolija.

Libijska obalska straža spasla je 16 ljudi iz te grupe migranata i iz mora izvukla tijela troje djece. Spašeni migranti odvedeni su nazad u Libiju, u grad Tadžura, istočno od Tripolija.

Izvor: Agencije