Oglasi

Španija: Spašeno više od 470 migranata

Dvije spašene osobe imale su tešku hipotermiju te su morale biti evakuirane helikopterima iz spasilačkih brodova.
Na brodu je po kretanju iz Libije navodno bilo 120 ljudi Ilustracija

U posljednja dva dana španska pomorska spasilačka služba spasila je 472 migranta, koji su pokušavali preko Sredozemnog mora doći do Evrope.

Potvrdili su da je 17 osoba, uključujući i jednu ženu, spašeno rano u četvrtak iz dva čamca na napuhavanje, poput onih koji se koriste na plažama i u bazenima.

Glasnogovornik službe, koji je želio ostati neimenovan, izjavio je da je u srijedu spašeno 455 migranata - 124 u Gibraltarskom moreuzu, a 331 na istoku.

Udvostručen broj migranata u Španiji

Potvrđeno je da su dvije spašene osobe imale tešku hipotermiju, te su morale biti evakuisane helikopterima iz spasilačkih brodova.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije - IOM, u Španiju je prošle godine došlo preko 63.700 migranata, što je više nego dvostruko u odnosu na 2017. godinu.

IOM procjenjuje je da je tokom 2018. godine više od 2.200 migranata izgubilo život prelazeći Mediteransko more.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.