Španija: Socijalisti pobijedili, niko nema apsolutnu većinu

Napetosti i nemiri u Kataloniji dominirali su predizbornom kampanjom (Reuters)

Rezultati skoro 80 posto prebrojanih glasova pokazali su da su Socijalisti osvojili parlamentarne izbore u Španiji, ali da ni desni ni lijevi politički blok nije osvojio većinu.

Na osnovu skoro 80 posto prebrojanih glasova, socijalisti premijera Pedra Sancheza osvojili su oko 122 mjesta u Donjem domu parlamenta, dok je konzervativna opoziciona Narodna stranka osvojila 85 mjesta, prenosi Reuters. Na vanrednim izborima, održanim u aprilu, socijalisti su osvojili 123 mjesta u Donjem domu parlamenta.

Da bi se osigurala većina za formiranje vlade neophodno je 176 od 350 mjesta u Donjem domu parlamenta.

Desničarska stranka Vox u nedjelju je zauzela treće mjesto sa 53 osvojena poslaničkih mjesta, što je za 24 više nego na izborima održanim 28. aprila, objavio je Tanjug.

Desničarska Ciudadanos osvojila je deset mjesta, dok je Unidas Podemos osvojio 26 mjesta u parlamentu.

Četvrti izbori u četiri godine

Španci su u nedjelju ujutro počeli izlaziti na birališta, na četvrtim parlamentarnim izborima u posljednje četiri godine, iako su analitičari još ranije najavili da bi se zemlja mogla ponovno naći u situaciji da niti jedna stranka ne dobije dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade.

Oko 37 miliona Španaca s pravom glasa pozvano je na birališta nakon što je u aprilu na izborima Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sancheza dobila najviše glasova, ali ne dovoljno za samostalno formiranje vlade.

Nakon toga nije uspjela postići dogovor o koaliciji s manjom lijevom formacijom Unidas Podemos, niti je dobila podršku za formiranje svoje manjinske vlade, prenosi Hina.

Kako jevlja reporterka Al Jazeere Aida Hadžimusić izlaznost Španaca na birališta do 14 sati iznosila je 37,92 posto, što je 3,6 posto manje u odnosu na izbore u aprilu.

Izlaznost u 18 sati bila je 56,8 odsto, što je za oko četiri posto manje u odnosu na isti vremenski period na izborima održanim u aprilu. Tada je u 18 sati izlaznost bila 60,7 posto, prenosi list El Pais.

Na zadnjem predizbornom skupu održanom u petak u Barceloni Sanchez je rekao da je glasanje za njegov PSOE jedini način da se prekine politička blokada zemlje.

„Ljudima koji su 28. aprila glasali za PSOE, a koji se sada premišljaju izaći ili ne na izbore, želimo reći da ćemo sada stvoriti vladu potrebnu Španiji“, izjavio je Sanchez.

Katalonija u centru kampanje

Napetosti i nemiri u Kataloniji nastali prošli mjesec, nakon što je Vrhovni sud izrekao osuđujuće presude katalonskim zvaničnicima zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine, dominirali su predizbornom kampanjom.

To je dalo vjetar u leđa desnici koja je zauzela čvršći stav protiveći se pokušaju otcjepljenja te autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španije, dok je istovremeno počela kopniti popularnost PSOE-a.

Pablo Casado, vođa konzervativne Narodne stranke, optužio je Sancheza za nasilje u Kataloniji te da je na ovim izborima u igri budućnost Španije.

Narodna stranka i PSOE izmjenjuju se na vlasti u Španiji u posljednjih 40 godina, ali zbog visoke nezaposlenosti i korupcije 2015. su na političku scenu iskočile tri nove stranke narušivši tradicionalno dvostranačje. Od tada niti Narodna stranka niti PSOE ne dobijaju dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade.

Izvor: Agencije