Španija: Socijalisti pobijedili na izborima, za vlast im treba koalicija

Lider socijalista spreman je pružiti ruku svim strankama koje poštuju ustav Španije (EPA)

Vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) dobila je u nedjelju na parlamentarnim izborima najviše glasova, no nedovoljno za sastavljanje vlade, pa će u idućim danima i tjednima voditi neizvjesne pregovore s ostalim strankama oko stvaranja eventualne koalicije.

Težinu u razgovorima mogli bi imati zagovornici nezavisnosti Katalonije, pokrajine na obali Sredozemnog mora, o čijoj podršci ovisi kreiranje velike lijeve koalicije.

Lijevi centar PSOE, aktualnog premijera Pedra Sancheza, dobio je 123 mjesta u parlamentu s 350 mjesta, pokazuju prvi neslužbeni rezultati. Za formiranje vlade potrebno je 176 mjesta.

No ostaje nepoznato hoće li Sánchez uspjeti dobiti podršku drugih stranaka za ostanak u premijerskoj fotelji u koju je sjeo u lipnju prošle godine.

Tada je kao vođa najveće oporbene stranke direktno postao premijer poslije izglasavanja nepovjerenja njegovom konzervativnom prethodniku Marianu Rajoyu u parlamentu.

Uslovi PSOE: Poštivanje Ustava i socijalna pravda

Lider PSOE Pedro Sanchez rekao je kako će od ostalih stranaka zatražiti podršku, te da su njegovi jedini uvjeti poštivanje Ustava i uspostava socijalne pravde.

“Sukladno našim idejama ljevice i našoj poziciji naprednjaka, pružit ćemo ruku svim političkim snagama unutar ustava“, rekao je 47-godišnji ekonomist Sánchez obrativši se stotinama simpatizera ispred sjedišta stranke u Madridu.

 “Napredak socijalne jednakosti, napredak suživota kako bi završio teritorijalni sukob (oko Katalonije), te napredak demokratske regeneracije kako bi se završilo s korupcijom“, istaknuo je tri cilja svoje buduće vlade.

Za očekivati je kako će razgovarati s lijevom skupinom Unidas Podemos koja je osvojila 42 mjesta.

Njen vođa Pablo Iglesias je naglasio kako su oni “neophodni za uspostavljanje lijeve vlade“.

PSOE i Unidas Podemos imali bi 165 mjesta i nedostajalo bi im još 11 za dostizanje natpolovične većine. Podršku bi mogli zatražiti od Katalonske republikanske ljevice (ERC), stranke koja je osvojila 15 mjesta i dosad uvjetovala podršku referendumom o nezavisnosti Katalonije.

No Katalonska republikanska ljevica (ERC), koja je osvojila 15 mjesta, ranije je potporu uvjetovala referendumom o nezavisnosti Katalonije.

Sánchez je ranije odbijao razgovore o referendumu, pa je mu je u veljači ERC uskratio podršku prilikom glasovanja o proračunu za 2019. nakon čega je premijer bio prisiljen sazvati prijevremene izbore.

Lakše do vlade u drugom krugu

Nakon što je u nedjelju povećao broj svojih zastupnika s 84 na 123 poručio je kako će pružiti ruku onima koji poštuju španjolski ustav. Time je zapravo isključio ERC.

Druga opcija kako doći do potrebnih 11 mjesta bila bi koalicija sa strankom centra Građani, koja je u predizbornoj kampanji zaokrenula više u desno te osvojila 57 mjesta. Ta bi koalicija imala stabilnu većinu od 180 mjesta.

No Sánchez i Albert Rivera, vođa Građana, oštro su se sukobili posljednjih mjeseci pa u predizbornoj kampanji odbacili mogućnost koaliranja. “S Riverom, ne!“, vikali su simpatizeri PSOE-a dok im se Sánchez obraćao slaveći pobjedu. “Ovo je bilo sasvim jasno“, odgovorio im je.

Rivera, zagovornik cjelovitosti Španjolske i protivnik katalonskog referenduma, rekao je pak svojim simpatizerima kako će Sánchez tražiti podršku Unidas Podemosa i zagovornika nezavisnosti Katalonije.

Ne zatraže li, ili ne dobiju podršku katalonskih zagovornika nezavisnosti, krenut će po preostalih 11 mjesta kod malih stranaka poput onih regionalnih iz Baskije, Valencije i Kanarskih otoka. Uspiju li ih pridobiti doći će do broja od 175, odnosno do formiranja vlade dijelilo bi ih samo jedno mjesto.

U tom prvom krugu dakle ne bi uspjeli i Španjolci ne bi dobili novu vladu. Nakon 48 sati pristupilo bi se novom parlamentarnom glasovanju o vladi.

U drugom krugu, međutim, nije više potrebno doći do 176 glasova nego je dovoljno da bude više glasova “da“ od onih “ne“.

Suzdrže li se od glasovanja neke stranke ili zastupnici iz stranaka koje su provotno odbile koaliciju ili podršku Sánchezu on bi mogao biti izabran za premijera.

Nestalo dvostranačje

Od 1980. godine tri puta je tako izabrana vlada, zadnji puta 2016. kada je Rajoy dobio više glasova “da“ jer se većina zastupnika rivalskog PSOE-a suzdržala od glasovanja obrazlažući svoju odluku željom da Španjolci ne idu na nove izbore.

Ne bude li ni tako izabran Sánchez bit će predložen novi kanidat za premijera, u tom slučaju Pablo Casado, lider Narodne stranke koja je u nedjelju osvojila 57 mjesta manje od PSOE-a.

Desnica je još dalje od mogućnosti sastavljanja vlade. Najveća oporbena stranka, Narodna stranka (PP) desnog centra, dobila je  66 mjesta, što je njen najslabiji rezultat ikada.

Stranka centra Građani (Ciudadanos) osvojila je 57 mjesta, a desni Vox, koji je prvi put ušao u parlament – 24.

U slučaju koaliranja te tri stranke bi imale ukupno 147 mjesta.

Ukoliko ni jedna od dvije opcije ne dobije dovoljjnu podršku ostalih stranaka bit će sazvani novi izbori.

Izbori u nedjelju, na koje je izašlo 75,7 posto od 37 milijuna Španjolaca s pravom glasa potvrdili su kako je tradicionalno dvostranačje nestalo.

Slijede regionalni i lokalni izbori

U posljednja gotovo četiri desetljeća na vlasti su se izmijenjivali PSOE i PP,  a njihova popularnost počela se urušavati 2015. godine.

Od tada su ovo treći parlamentarni izbori koji su potvrdili da više niti jedna stranka ne može samostalno dobiti dovoljan broj glasova za sastavljanje vlade.

Visoka nezaposlenost i korupcija bili su okidači za nezadovoljstvo stanovnika i traženje alternativnih političara i stranaka, pa su se na sceni pojavili Podemos, Građani i Vox.

No od uvođenja demokracije prije 40 godina Španjolska na nacionalnoj razini nikada nije imala koalicijsku vladu što dodatno čini neizvjesnima nadolazeće  pregovore.

A već za mjesec dana, 26. svibnja, diljem Španjolske se održavaju regionalni i lokalni izbori te oni za Europski parlament.

Pitanje je hoće li do tada biti formirana nova vlada.

Rezultat u nedjelju utjecat će pak na te izbore.

Izvor: Agencije