Oglasi

Španija se protivi blokadi ugovora EU-Mercosur

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je predložio blokadu trgovinskog sporazuma s južnoameričkim blokom Mercosur.
Sporazum je jedan od najvećih koje je EU ikada postigao i odnosi se na 770 miliona potrošača i 18.000 milijardi eura BDP-aEPA - Ilustracija

Španska vlada se protivi blokadi trgovinskog sporazuma EU-Mercosur, saopćila je španska vlada a prenosi AFP.

Španija "nije na poziciji blokade trgovinskog sporazuma" Evropske unije i južnoameričkog bloka Mercosur, koju je u petak predložio francuski predsjednik Emmanuel Macron, kaže se u poruci vlade u Madridu.

"Španija je bila među predvodnicima posljednjih nastojanja da se potpiše sporazum EU - Mercosur koji otvara velike mogućnosti za ova dva regionalna bloka", kaže se u poruci i odbija blokada ovog sporazuma o slobodnoj trgovini, prenosi Beta.

Veliki sporazum

Sporazum, jedan od najvećih koje je Evropska unija ikada postigla i odnosi se na 770 miliona potrošača i 18.000 milijardi eura bruto društvenog proizvoda (BDP), ipak izaziva zabrinutost evropskih poljoprivrednika koji strahuju od nepravedne konkurencije, prenijela je agencija France Presse.

EU i Mercosur su 2018. godine imali trgovinsku razmjenu od skoro 88 milijardi eura.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.