Španija šalje Patriot na granicu Turske

Holandija, Njemačka i SAD, poslale su, početkom 2013. po jednu bateriju projektila Patriot u Tursku (EPA)

Španija će, kao dio akcije NATO-a, poslati na južnu tursku granicu sa Sirijom, jednu bateriju antibalističkih projektila Patriot, saopćio je ministar odbrane Španije Pedro Morenes.

Holandija, Njemačka i Sjedinjene Američke Države, poslale su, početkom 2013. po jednu bateriju projektila Patriot i vojnike koji njima upravljaju, pošto je Turska, saveznica Alijanse, zatražila pomoć u odbrani svojih južnih granica od napada iz Sirije.

Španija, koja posljednjih godina nije bila naročito istaknuta u ovoj vrsti međunarodnih inicijativa, poslat će u Tursku i 130 vojnika, koji će upravljati projektilima, dodao je Morenes.

Akcija protivi ISIL-a

Morenes je rekao i da Španija još razmatra da li da se uključi u međunarodnu akciju iskorjenjivanja grupe Islamska država u Iraku i Siriji (ISIL), predvođenu Sjedinjenim Američkim Državama, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Slanjem antibalističkih projektila u Tursku, Španija će zamijeniti Holandiju, čije su vlasti saopćile da nemaju više sredstava da održavaju baterije koje su poslale u Tursku i da će se iz te akcije povući do kraja januara 2015. godine.

Izvor: Agencije