Španija: Prva presuda u korist medicinara zbog nedostatka opreme

Svaki peti oboljeli od korona virusa je ljekar ili medicinska sestra (EPA)

Sud u pokrajini Aragon, na istoku Španije, donio je u četvrtak osuđujuću presudu protiv tamošnje regionalne vlade jer zdravstvenim radnicima nije osigurala zaštitni materijal za liječnje oboljelih od korona virusa.

To je prva ovakva presuda u Španiji, jednoj od najpogođenijih zemalja, gdje je u zadnja tri mjeseca zaraženo više od 50.000 zdravstvenih radnika, piše Hina.

Svaki peti oboljeli od korona virusa je ljekar ili medicinska sestra.

U sudskoj presudi je navedeno kako je vlada Aragona ugrozila zdravlje i život zdravstvenih radnika te joj je naređeno opremanje svih javnih i privatnih zdrvastvenih ustanova potrebnom opremom.

‘Vlada nije ispunila svoju obavezu’

Presuda, u kojoj nije spomenuto finansijsko obeštećenje ili druge kazne za odgovorne, donesena je nakon što je sindikat pokrenuo sudsku tužbu.

„Ovo je simbolična odluka kojom je potvrđeno da vlada nije ispunila svoju obavezu“, izjavio je predsjednik sindikata Leandro Catalan. Zvaničnica regionalne vlade rekla je kako joj je sud naložio opremanje zaštitnim materijalom tamošnje ustanove  “što se i provodi“. „I dosad smo to radili u skladu sa svojim mogućnostima“, napomenula je.

Vlada Aragona je na suđenju tvrdila da je za nedostatak zaštitne opreme odgovorna centralna lijeva španska vlada iz Madrida, ali sutkinja je navela kako je odgovornost bila na autonomnoj vladi.

U februraru se štitili vrećama za smeće

U zemlji s 47 milona stanovnika korona virusom je zaraženo 240.660 osoba a izliječeno je 150.400. Kada se virus pojavio u Španiji krajem februara morali su se štiti improviziranim materijalom pa su na društvenim mrežama osvanule i fotografije na kojima se vide sanitarni radnici kako se štite vrećama za smeće.

Dosad je preminulo više od 60 ljekara i medicinskih sestara.

U srijedu je fondacija nagrade Princeza od Asturije (Premio Princesa de Asturias), kojom se svake godine odaju priznanja za izuzetna postignuća u Španiji, izvijestila kako će u oktobru ta nagrada biti dodijeljena „zdravstvenim radnicima koji rade na prvoj crti protiv COVID-a 19“.

Hrvatska doktorica Amadea Mjertan (30), koja tri mjeseca u Madridu liječi oboljele od korona virusa, takođe bi trebala dobiti to priznanje. Amadea, iz slavonskog mjesta Pleternice, tri godine radi u bolnici Hospital Universitario de la Princesa u centru Madrida. Specijalizant je anesteziologije u jedinici intenzivnog liječenja gdje su prvi zaraženi počeli pristizati krajem februara.

Izvor: Agencije