Španija povukla ratni brod iz Zaljeva: SAD promijenio originalnu misiju

SAD je, usljed napetosti s Iranom, na Bliski istok poslao brod 'Arlington' i obrambeni raketni sistem 'Patriot' (EPA)

Španija je povukla ratni brod iz grupe pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država iz Zaljeva zato što je „SAD promijenio originalnu misiju“ rekla je španska ministrica odbrane Margarita Robles na konferenciji za novinare. 

Španska fregata „Mendez Nunez“ trebala je pratiti američki nosač aviona „Abraham Lincoln“ u moru prema Iranu, no Madrid je saopštio da je taj brod s 215 mornara privremeno povučen, piše Hina.

U saopštenju nije bio naveden razlog što je ukazalo na diplomatsko razilaženje Evropske unije i Sjedinjenih Država oko pitanja Irana.

Robles je za vrijeme posjete Briselu rekla da je Španija prije dvije godine dogovorila sa SAD-om slanje fregate u zajedničku misiju, kao praktičnu vježbu, te kako bi obilježila 500 godina od obilaska svijeta ekspedicije Magallanes-Elcano koju je bila finansirala španska kruna.

‘Tehnička i vojna odluka’

„Misija u kojoj se nalazi ‘Abraham Lincoln’ nije bila predviđena u tom trenutku. Poštujemo tu (američku) odluku, a kada se misija vrati u okvire onoga što je bilo predviđeno španska ratna mornarica će se vratiti u normalu“, izjavila je Roble u utorak.

Odluka Španije tehnička je i vojna, a ne politička, rekla je ona, te dodala da Madrid poštuje odluke Washingtona.

„Imam profesionalnu pravnu deformaciju pa kada vidim da se izlazi izvan okvira sporazuma, smatram da je najbolje rješenje privremena suspenzija“, dodala je.

U američkoj grupi brodova u Indijskom okeanu ne sudjeluje niti jedan drugi strani brod osim španskog.

Brod „Mendez Nunez“ trebao bi ostati u Indijskom okeanu dok se američki brodovi ne vrate iz Ualjeva gdje su skrenuli. Nakon toga bi im se mogao opet priključiti.

SAD je na Bliski istok poslao nosač aviona i bombardere B-52 u potezu za kojeg američki dužnosnici tvrde da je namijenjen suzbijanju prijetnji Irana prema američkim snagama u regiji.

‘Dokaz unilateralizma SAD-a’

U petak je SAD, usljed napetosti s Iranom, poslao brod „Arlington“ i obrambeni raketni sistem „Patriot“.

Iran je prošle sedmice objavio da se povlači iz dijelova nuklearnog sporazuma iz 2015. sa svjetskim silama kao odgovor na jednostrano povlačenje SAD-a iz tog sporazuma bez obzira što ga Teheran nije prekršio. SAD je obnovio sankcije Iranu.

„SAD nema nikakvog razloga odustati od sporazuma. Ovo je još jedan dokaz unilateralizma SAD-a“, rekao je u utorak španski ministar vanjskih poslova Josep Borrell.

Iran očekuje da Evropska unija održi obećanje i nastavi poslovati s Iranom i kupovati iransku naftu, uprkos američkim sankcijama.

Izvor: Agencije