Španija povukla ratni brod iz američke misije

Mendez Nunez, Španija, Ratni brod
Ratni brod 'Mendez Nunez' sa 215 mornara bio je u skupini pod vodstvom američkog nosača zrakoplova 'USS Abraham Lincoln' (EPA)

Španjolska je u utorak objavila kako je privremeno povukla fregatu iz borbene skupine pod vodstvom SAD-a iz Zaljeva, što bi moglo ukazivati na diplomatsko razilaženje Europe i Washingtona oko pitanja Irana, prenosi Hina.

Španjolsko ministarstvo obrane nije navelo razloge povlačenja broda “Mendez Nunez” sa 215 mornara iz skupine pod vodstvom američkog nosača zrakoplova “USS Abraham Lincoln”.

Međutim, ministrica obrane Margarita Robles razloge bi trebala objasniti kasnije u utorak na konferenciji za medije u Bruxellesu, poručio je glasnogovornik.

SAD poslao nove snage na Bliski istok

Sjedinjene Američke Države na Bliski su istok poslale nosač zrakoplova i bombardere B-52 u potezu za koji američki dužnosnici tvrde da je namijenjen suzbijanju prijetnji Irana prema američkim snagama u regiji.

Predsjednik SAD-a Donald Trump također želi prekinuti iranski izvoz nafte te natjerati Teheran da ograniči svoj nuklearni program i podršku saveznicima u Siriji, Iraku, Libanonu i Jemenu.

Iako Europska unija sa SAD-om dijeli zabrinutost u vezi Irana, uključujući njihovu umiješanost u Siriji, još uvijek podržava nuklearni sporazum s Teheranom iz 2015. godine iz kojeg je Trump povukao SAD.

Sjedinjene Države su u petak, uslijed porasta napetosti s Iranom poslale brod “USS Arlington” i obrambeni raketni sustav Patriot na Bliski istok. 

Nova borbena skupina poslana je tjednima prije predviđenog roka, slično kao i nosač zrakoplova “USS Abraham Lincoln” koji je poslan u tu regiju pretprošli vikend, a što je jasna poruka Iranu.

Pentagon: Spremni smo odbraniti američke snage i interese

“SAD ne traži sukob sa Iranom, no spremni smo obraniti američke snage i interese u regiji”, navedeno je u priopćenju Pentagona.

Iran je prošlog tjedna objavio da se povlači iz dijelova nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa svjetskim silama, nakon što se SAD jednostrano povukao iz tog sporazuma bez obzira na to što Teheran nije prekršio sporazum.

SAD je obnovio sankcije Iranu i nastavlja ih pooštravati. 

Teheran s druge strane očekuje da Europska unija održi svoje obećanje i nastavi poslovani s Iranom i kupovati iransku naftu, unatoč američkim sankcijama.

Izvor: Agencije