Španija povukla odluku o obustavi prodaje bombi Saudijskoj Arabiji

Raketa
Situacija je pogoršana kada se govori o kontroli oružja, kaže Sergej Lavrov (EPA)

Španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borrell kazao je kako će nakon konzultacija s Rijadom njegova zemlja nastaviti prodaju preciznih bombi Saudijskoj Arabiji, čime je preinačena prethodna odluka o obustavi prodaje.

Ovakav rasplet mogao bi izazvati gnjev španjolskih organizacija za zaštitu ljudskih prava, koje smatraju da bombe mogu nanijeti štetu civilima u Jemenu.

Borrell je u četvrtak za španjolske medije rekao da je Vlada nakon preispitivanja dogovora prethodne administracije iz 2015. godine za isporuku 400 laserskih navođenih bombi, utvrdila da nema nikakvih nepravilnosti, prenosi Anadolija.

Proteklih dana zaposlenici brodogradilišta na jugu Španjolske prosvjedovali su jer strahuju da bi Saudijska Arabija, u znak odmazde zbog otkazivanja pošiljke bombi, mogla otkazati već dogovorenu kupovinu pet mornaričkih korveta vrijednosti 2,1 milijarde dolara (blizu 1,8 milijardi eura).

‘Moramo ispuniti ugovor’

“Cijeli tjedan smo razgovarali i sve analizirali i na kraju smo došli do zaključka da moramo ispuniti ugovor”, kazao je Borrell.

Ranije je radio Cadena Ser objavio da španjolsko Ministarstvo obrane planira obustaviti realizaciju postojećeg sporazuma o prodaji projektila Saudijskoj Arabiji, zbog postojanja mogućnosti da budu korišteni u napadima u Jemenu.

Iz Ministarstva obrane su za španjolsku novinsku agenciju EFE potvrdili tu informaciju i priopćili kako će Španjolska vratiti 9,2 milijuna eura, koje je Saudijska Arabija već uplatila po sporazumu iz 2015. godine.

Povod za takav potez španjolskih vlasti je, kako je navedeno, raketni napad koji je prosaudijska koalicija izvela 9. kolovoza na sjeveru Jemena, kada je pogođen autobus u kojem su putovala i djeca, a Crveni križ je tada priopćio da je u napadu ubijena najmanje 51, a ranjeno 79 osoba.

Izvor: Agencije