Španija: Parlament nije podržao budžet, sve bliže prijevremeni izbori

Pedro Sanchez, Španija, Španjolska, Parlament
Kralj treba početi razgovore sa strankama prije nego neki kandidat bude predložen za formiranje vlade (EPA)

Proračun koji je predložila španjolska socijalistička vlada nije u srijedu odobren u parlamentu, te bi premijer Pedro Sanchez u idućim satima mogao najaviti prijevremene parlamentarne izbore u Španjolskoj.

Manjinska Sanchezova vlada, koja ima 84 od 350 zastupnika, poručila je neslužbeno u ponedjeljak kako će raspisati prijevremene izbore za 14. ili 28. travnja padne li njezin proračun, prenosi HINA.

Srušile su ga katalonske stranke ERC i PDeCAT, koje su podršku uvjetovale dijalogom s vladom o “samoodređenju Katalonije” i “prestanku represije” protiv katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske.

Te su male stranke u lipnju glasovale u korist Sancheza prilikom izglasavanja nepovjerenja tadašnjoj konzervativnoj vladi, čime je dobio manjinsku vladu.

‘Ovo je kraj Sanchezovog mandata’

U srijedu je, međutim, 191 zastupnik odbio predloženi proračun za ovu godinu, dok ga je prihvatilo njih 158.

Među onima koji su ga odbili bile su oporbene stranke centra i desnice, Narodna stranka i Građani.

Sanchez je izašao iz parlamenta u Madridu odbivši odgovoriti na pitanje novinara hoće li sada raspisati prijevremene izbore.

Mandat njegove vlade traje do 2020., kada se održavaju redovni parlamentarni izbori.

“Ovo je kraj Sanchezova madata. Sazivanje prijevremenih izbora neodgodivo je”, kazao je Pablo Casado, predsjednik Narodne stranke desnog centra, najveće oporbene stranke.

Suđenje katalonskim zvaničnicima

“Bilo bi logično da izbori budu održani istog dana kad i redovni regionalni, lokalni te izbori za Europski parlament, dakle, 26. svibnja, ali vidjet ćemo što će reći Sanchez”, dodao je.

Glasovanje o proračunu podudarilo se s početkom suđenja katalonskim političarima optuženima za pobunu jer su u jesen 2017. organizirali referendum o neovisnosti Katalonije, pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika, a onda u parlamentu u Barceloni izglasali uspostavu republike Katalonije.

Španjolski ustavni sud bio je zabranio referendum.

Izvor: Agencije