Španija: Otežano formiranje nove vlade

Konzervativna Narodna stranka premijera u tehničkoj vladi Mariana Rajoya osvojila je najviše mjesta u španskom parlamentu na jučer održanim izborima, ali neće imati apsolutnu većinu za samostalno formiranje vlade.

Narodna stranka je osvojila 136 mjesta u skupštini, dok je za apsolutnu većinu potrebno 176.

Ta stranka je u decembru imala 123 od ukupno 350 mjesta u parlamentu.

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da je Socijalistička stranka lijevog centra na drugoj poziciji sa 86 mjesta u skupštini, četiri manje u odnosu na decembar.

Koalicija predvođena Podemosom, koji se protivi mjerama štednje, na trećoj je poziciji i dobija 71 mjesto u parlamentu.

Novi izbori

Španci su, poslije šest mjeseci, ponovno glasali na izborima kako bi omogućili formiranje nove vlade.

Cilj izbora je da se prevaziđe politički zastoj nakon izbora u decembru kada nijedna stranka nije dobila dovoljno glasova da sama formira vladu niti je uspjela da formira koaliciju do isteka roka 2. maja.

Najviše glasova na parlamentarnim izborima 20. decembra dobila je Narodna stranka, ali nedovoljno za većinu u parlamentu. Bio je to najlošiji rezultat te stranke u posljednjih 26 godina.

Rajoy je pred kraljem priznao kako nema dovoljnu podršku rivalskih stranaka da formira manjinsku vladu i koaliciju te odbio da bude mandatar.

Lider drugoplasiranih Socijalista Pedro Sanchez je nakon toga pokušao da formira vladu osiguravši sporazum sa centrističkom strankom Građani, ali to mu nije bilo dovoljno za većinu.

Krajnje ljevičarski Podemos osujetio je njegov pokušaj odbivši da mu se pridruži ili da se suzdrži prilikom glasanja o nepovjerenju.

Ukoliko ponovno dođe do političke blokade, Španija bi mogla da bude bez nove vlade do jeseni.

Izvor: Al Jazeera i agencije