Španija osvojila titulu svjetskog prvaka u košarci

Španjolski košarkaši osvojili su naslov svjetskih prvaka nakon što su u finalu, odigranom u Pekingu, svladali Argentinu rezultatom 95:75 (23:14, 20:17, 23:16, 29:28). 

Španjolcima je to drugi naslov svjetskih prvaka, a prvi su osvojili 2006. godine u Tokiju.

Tada su i osvojili svoju jedinu medalju na svjetskim prvenstvima, tako da im je ovaj trijumf – druga medalja, ujedno i drugo zlato.

Argentincima ostaje zlato s prvog Svjetskog prvenstva, kojem su 1950. godine bili domaćin, a ovo im je drugo srebro, nakon onoga iz Indianapolisa 2002.

Rubio najbolji igrač prvenstva

Najboljim igračem Svjetskog prvenstva u Kini proglašen je španjolski košarkaš Ricky Rubio, koji je ujedno i član prve postave.

Osim njega u prvu petorku izabrani su i Marc Gasol (Španjolska), Luis Scola (Argentina), Evan Fournier (Francuska) i Bogdan Bogdanović (Srbija).

Bogdanović je ujedno i najbolji strijelac Mundobasketa, jer je u osam utakmica postigao 183 poena.

Francuska treća, Srbija peta, SAD sedmi

Bronca je pripala Francuskoj, koja je u utakmici za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kini svladala Australiju 67:59 (11:16, 10:14, 21:16, 25:13).

Time su Francuzi obranili broncu osvojenu na prethodnom Svjetskom prvenstvu, koje se igralo u Španjolskoj.

Australija, koja je vodila tri četvrtine i na polovici treće četvrtine imala prednost od 15 poena, drugi je put na velikim natjecanjima ostala bez medalje. Na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine Australija je u borbi za broncu izgubila od Španjolske.

Srbija je na kraju zauzela petu poziciju, Češka je šesta, SAD sedmi, a Poljska osma.

Izvor: Al Jazeera i agencije