Španija: Olakšice strancima koji kupuju stan

Prodaja kuća i stanova Španiji bi moglo pomoći u oživljavanju razorenog sektora građevinarstva (Getty Images)

Vlada Španije planira davanje automatske stalne boravišne dozvole strancima koji kupe kuću ili stan u vrijednosti većoj od 160.000 eura, u nastojanju da smanji sve veći broj neprodatih kuća, saopćio je u Madridu sekretar španskog Ministarstva trgovine Jaime Garcia Legaz.

Očekuje se da taj plan bude odobren sljedećih sedmica i da će se prvenstveno odnositi na kupce iz Kine i Ruske Federacije.

U Španiji ima više od 700.000 neprodatih kuća poslije kolapsa tržišta nekretnina u 2008. i stagniranja tražnje na domaćem tržištu pogođenom recesijom.

Oživljavanje sektora građevinarstva

Premijer Mariano Rajoy je izjavio da plan još nije finaliziran, ali je ukazao na to da je Španiji “potrebno da proda te kuće” i da bi njihovo uklanjanje sa tržišta moglo pomoći u oživljavanju razorenog sektora građevinarstva.

Ovaj plan za rješavanje poblema neprodatih nekretnina priprema se u vrijeme kada su banke preuzele hiljade kuća i iz njih iselile njihove vlasnike, jer nisu bili u stanju da otplate hipotekarne zajmove.

Vlada je prošle sedmice odobrila odluku prema kojoj se ta iseljenja mogu u izuzetnim slučajevima odložiti na dvije godine.

Španska ponuda za boravište povoljnija je od one koju nude druge članice eurozone, kao što su Irska i Portugal, gdje se boravišna dozvola nudi strancima koji kupe nekretninu skuplju od 400.000 eura.

Visok nivo ‘loših’ dugova

Još nije jasno da li će se dozvola stalnog boravka odnositi samo na Španiju ili na čitavu 27-članu Evropsku uniju, prenosi AP.

Najnoviji podaci Banke Španije pokazuju da je nivo tzv. loših dugova u domaćim bankama u septembru porastao na rekordnih 10,7 posto ukupnih zajmova.

Ukupna vrijednost loših zajmova je dostigla 182 milijarde eura, prema 179 milijardi eura u augustu, što je bilo petnaesto uzastopno mjesečno povećanje.

Izvor: Agencije