Španija odblokirala finansije Katalonije

Centralne vlasti su uvele nadzor nad finansijama Katalonije 2015. godine (EPA)

Španska Vlada saopćila je da je ukinula finansijsku kontrolu nad Katalonijom kao znak dobre volje i spremnosti za dijalog sa novom administracijom u Barceloni.

Centralne vlasti su uvele nadzor nad finansijama Katalonije 2015. kako bi osigurale da aktivnosti katalonskih lidera koji žele nezavisnost te španske regije ne budu finansirane državnim novcem, prenosi Tanjug.

Prošle godine uvedene su i dodatne kontrole po kojima je za odobrenje svake isplate bio neophodan pečat Madrida, prenosi AP.

Glasnogovornica španske Vlade Isabel Celaa rekla je da današnja odluka predstavlja “gestu političke normalizacije” dok novi španski premijer Pedro Sanchez nastoji da uspostavi dijalog sa novom regionalnom vladom Katalonije.

Nezavisnost Katalonije

Ona je, međutim, upozorila da razgovori neće biti o temi samoopredjeljenja i da će Sanchez upotrijebiti “Ustav Španije s jedne strane i dijalog s druge” kada je riječ o separatističkim težnjama.

U oktobru su u Kataloniji održani prijevremeni parlamentarni izbori na kojima su većinu mjesta osvojili zagovornici nezavisnosti. Oni i dalje legalno izabranim predsjednikom smatraju bivšeg predsjednika Vlade Carlesa Puigdemonta.

Nakon što ga nisu mogli izabrati, separatisti su na to mjesto izabrali Quimma Torru.

Izvor: Agencije