Oglasi

Španija objavila finansijske gubitke Bankije

Bankia ima negativnu vrijednost od 4,148 milijardi eura, saopćeno je iz državnog Fonda za dokapitalizaciju banaka.
Procjene vrijednosti banaka su ključne u dokapitalizaciji bankarskog sistemaAP

Španija je objavila ogromne finansijske gubitke posrnule domaće banke Bankia koja se nalazi u centru bankarske krize u toj zemlji, prenosi Tanjug.

Kreditor Bankia ima negativnu vrijednost od 4,148 milijardi eura, a njena majka-firma BFA negativnu vrijednost od 10,444 milijarde eura, navedeno je u saopćenju državnog Fonda za dokapitalizaciju banaka (FROB), a prenosi agencija AFP.

Procjene vrijednosti banaka su ključne u dokapitalizaciji bankarskog sistema, pogođenog ogromnim nivoom rizičnih zajmova nastalih kao posljedica pucanja mjehura nekretnina u 2008. godini.

Španski partneri iz eurozone složili su se u junu da Španiji pozajme do 100 milijardi eura kako bi finansirala dokapitalizaciju banaka.

Članice eurozone su tom prilikom postavile stroge uslove za dobijanje paketa pomoći, uključujući osnivanje loše banke koja treba da pokupi rizične aktive posrnulih banaka.

Ponovno kreditiranje

Ideja je da se španskim bankama omogući da ponovo kreditiraju, što bi udahnulo život recesijom pogođenoj ekonomiji.

Na sastanku FROB-a rečeno je da je postignut konačan dogovor o dokapitalizaciji četiri banke koje su spašene i nacionalizirane, među kojima su BFA-Bankia, NCG Banko, Catalunya Bank i Banco de Valencia.

Grupacija BFA-Bankia ima definitivno najnižu vrijednost od četiri kreditora.

NCG ima negativnu vrijednost od 3,091 milijardu eura, Banco de Valencia od 6,341 milijardi eura i Catalunya Bank od 6,674 milijardi eura.

Kako navodi FROB, ove banke će "u narednih nekoliko dana" dobiti 36,968 milijardi eura.

Potreba banaka za dodatnim kapitalom biće smanjenja putem prebacivanja loših aktiva u novoosnovanu lošu banku, dodao je FROB.

Izvor: Agencije