Španija: Najmanja podrška vladajućoj partiji

Rajoy: Stopa nezaposlenosti u Španiji se popela na 26 posto, što je najviše od kraja Francove diktature 1975. godine (AFP)

Vladajuća partija u Španiji uživa najmanju podršku u posljednjih 20 godina, pokazali su rezultati koje je proveo institut Sigma Dos.

Vladajuća Narodna partija desnog centra bi, prema ovoj anketi, koju je objavio španski dnevnik El Mundo, na parlamentarnim izborima dobila 33,5 posto glasova, 11 manje nego u novembru 2011. godine, kada je premijer Mariano Rajoy dobio apsolutnu većinu sa 44,6 procenata glasova.

Prema najnovijoj anketi Sigme Dos, čije rezultate redovno obljavljuje El Mundo, ovo su najgori rezultati od februara 1993. do danas, prenosi Reuters, ali Narodna partija, ipak, i dalje vodi pred socijalističkom opozicijom koja ima 28,2 posto.

Prilikom prethodnog istraživanja javnog mnijenja, čije je rezultate Sigma Dos objavio 30. decembra prošle godine, Narodna partija je imala 36,7 posto podrške, a socijalisti 30,7 posto.

Vlada Španije je bila primorana objaviti demant nakon što je El Pais 31. januara objavio rukom pisane knjige bivšeg blagajnika Narodne partije, u kojima su detaljno navedene keš isplate visokim partijskim liderima među kojima i Rajoyu, podsjeća britanska agencija.

Poreske prijave

Rajoy, koji je tvrdio da takvih isplata nije bilo, objavio je tokom vikenda svoje zarade i poreske prijave za posljednjih 10 godina, pokušavajući da stiša skandal, mada političari opozicije tvrde da su mnoga pitanja ostala otvorena.

Stopa nezaposlenosti u Španiji se popela na 26 posto, što je najviše od kraja Francove diktature 1975. godine, napominje Reuters.

Metroscopia je 3. februara objavila rezultate svoje ankete u ljevičarskom El Paisu, prema kojima 23,9 posto glasača podržava Narodnu partiju, što je, također, najniži nivo do sada.

I Sigma Dos i Metroscopia su provele svoja ispitivanja javnog mnijenja na uzorku od 1.000 ljudi.

Izvor: Agencije