Oglasi

Španija jača nadzor, Puigdemont se neće moći 'ušunjati'

Madrid jača mjere konrtolu kako bi spriječila bivšeg katalonskog čelnika da se krišom vrati u zemlju iz Brisela.
Carles Puigdemont može putovati po Evropi, ali se ne može vratiti u Španiju a da ne bude uhapšenEPA

Španija jača mjere nadzora kako bi spriječila bivšeg katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta da se krišom vrati u zemlju, izjavio je španski ministar unutrašnjih poslova Juan Ignacio Zoido.

"Veoma smo zabrinuti, jer ne znamo šta bi osoba koja se tako ponaša mogla uraditi", rekao je Zoido španskim medijima, prenosi portal Politico u evropskom izdanju.

Puigdemont bi, kaže španski ministar, mogao pokušati ući u Španiju helikopterom, lakim avionom ili brodom kako bi ga katalonski Parlament mogao ponovo imenovati čelnikom, prenosi Tanjug.

"Osmišljavamo operaciju kako se to ne bi dogodilo. Postarat ćemo se da on ne može ući, čak ni u prtljažniku [automobila]", rekao je španski ministar, poručivši da će "pravda, bez sumnje, sačekati Puigdemonta".

Može po Evropi, ne i po Španiji

Puigdemont je pobjegao u Brisel u oktobru, nakon što je zbačen zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije od Španije, a njegove pristalice smišljaju načine da se on vrati na funkciju iako mu prijeti hapšenje.

Puigdemont se trenutno nalazi u Kopenhagenu, gdje se sastaje s političarima i studentima.

Može putovati po Evropi, ali se ne može vratiti u Španiju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.