Španija – evropska zemlja s najviše žena u parlamentu

Španija nikada nije imala tako visok postotak zastupnica (AP)

Španija je postala evropska zemlja s najviše zastupnica u nacionalnom parlamentu, nakon što je na konstituirajućoj sjednici u Madridu potvrđeno njih 164 u parlamentu sa 350 mjesta, što je 46,85 posto.

Time je španski parlament prestigao švedski i finski, podatak je Evropskog instituta za spolnu jednakost (European Institute for Gender Equality).

U Švedskoj su 162 žene u parlamentu sa 349 mjesta, što predstavlja 46,4 posto, a sličan postotak ima i Finska.

U Hrvatskom aaboru je 20,5 posto žena, a u Narodnoj skupštini Srbije oko 37 posto (93 od 250).

Nestalo tradicionalno dvostranačje

Španija nikada nije imala tako visok postotak zastupnica.

U utorak je za predsjednicu Parlamenta izabrana Meritxell Batet iz vladajuće Španjolske socijalističke radničke stranke – PSOE.

Uoči njenog izbora, u vođenju sjednice je, prema pravilu, uz najstarijeg člana, sudjelovao i najmlađi član Parlamenta, 23-godišnja Marta Rosique iz Katalonske republikanske ljevice – ERC.

U Španiji je, nakon gotovo četiri desetljeća, u Parlament ušla jedna stranka okvalificirana kao krajnja desnica.

Stranka Vox, koja sebe smatra desnicom, do sada nije imala zastupnike, a na izborima održanima 28. aprila osvojila je 24 mjesta, od kojih devet zastupnica.

Ti su izbori potvrdili kako je u Španiji nestalo tradicionalno dvostranačje, koje je dominiralo od uvođenja demokratije 1978. godine.

Pet stranaka želi u vladu

Od tada su se na vlasti mijenjale lijevi centar PSOE i desni centar Narodna partija – PP, no u aprilu se pet stranaka nadalo ulasku u vladu.

PSOE je osvojio 123 mjesta, ali za samostalno formiranje vlade bilo je potrebno njih 176.

U idućim sedmicama očekuju se pregovori s manjim strankama, a konstituirajuća sjednica obilježena prepucavanjima pokazala je do sada nezabilježenu fragmentiranost parlamenta u Madridu.

Izvor: Agencije