Oglasi

Španija će uključiti vojsku u borbu protiv korona virusa

Među drugim mjerama, 2.000 vojnika će biti uključeno kako bi pomogli tragati za infektivnim lancima.
Moramo ponovno zadobiti kontrolu i suzbiti drugi val što je prije moguće, rekao je premijer Pedro SanchezEPA

Španija planira uključiti vojsku kako bi ojačala svoju borbu protiv COVID-a 19, najavio je premijer Pedro Sanchez tokom konferencije za medije u utorak.

Među drugim mjerama, 2.000 vojnika će biti uključeno kako bi pomogli tragati za infektivnim lancima, rekao je Sanchez, navodi Reuters.

Premijer je apelirao na "budnost i smirenost", s obzirom na to da je situacija ozbiljna samo u nekim regijama.

"Moramo ponovno zadobiti kontrolu i suzbiti drugi val što je prije moguće. Već smo to jednom učinili, a učinit ćemo to opet", rekao je Sanchez.

Premijer je također pozvao regionalne čelnike da omoguće funkcioniranje aplikacije za upozoravanje na korona virus. Trenutno je dostupna samo u sedam od 17 španskih regija, u takozvanim autonomnim zajednicama.

Centralna vlada ne može raditi sve

Sanchez je rekao da regionalni čelnici mogu zahtijevati nametanje izvanrednog stanja lokalno ako je potrebno, zbog čega je opozicija kritizirala da vlada ne čini dovoljno.

"Živimo u decentraliziranoj državi: Centralna vlada ne može raditi sve", rekao je.

Španija je zabilježila više od 3.000 slučajeva dnevnih zaraza u posljednja dva dana, u usporedbi s nekoliko stotina u junu, prije nego što se karantena završila. 

Brojevi rastu od početka jula, s time da je Madrid posebno snažno pogođen, a on broji trećinu novih dnevnih slučajeva.

U Španiji je dosad zabilježeno više od 400 hiljada zaraženih od korona virusa i 29.000 smrtnih slučajeva.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.