Španija će tražiti zajedničku kontrolu nad Gibraltarom

Pedro Sanchez, Španija, Španjolska
Sanchez ocjenjuje da je pozicija Španije sada snažnija jer je njena politika zaključivanjem sporazuma postala politika EU-a (EPA)

Španjolska će ponovno aktualizirati svoj zahtjev za zajedničku suverenost nad Gibraltarom nakon što Velika Britanija izađe iz Europske unije, kazao je u premijer Pedro Sanchez, dodavši da Madrid ima potporu Unije u rješavanju spora starog 300 godina.

Sanchez ocjenjuje da je pozicija Španjolske u vezi Gibraltara, britanskog teritorija od 1713., znatno snažnija nakon zaključivanja sporazuma o Brexitu jer je španjolska politika postala time politika EU-a.

“Riješit ćemo spor koji postoji već više od 300 godina”, kazao je Sanchez, kako prenosi Hina.

Na pitanje da li će Španjolska pokrenuti raspravu o zajedničkom suverenošću nad Gibraltarom nakon što Britanija napusti europski blok 29.  ožujka 2019., kazao je da će njegova zemlja “raspravljati o svim pitanjima”.

Pitanje suverenosti

Španjolska već duže vrijeme prisvaja suverenost nad Gibraltarom čiji su stanovnici na referendumu 2002. odbacili zahtjev Madrida da zajedno s Londonom dijeli suverenost tog teritorija.

Britanska premijerka Theresa May je u nedjelju kazala da je “Gibraltar britanski” i da je pregovarajući za Britaniju to činila i za Gibraltar, no nije htjela ulaziti u detalje.

Na Gibraltaru, koji broji 30.000 stanovnika, smješteni su britanska pomorska baza i zračna luka.

Izvor: Agencije