Oglasi

Španija, atraktivna kapija trgovaca kokainom iz bivše Jugoslavije

U Španiji sve veća prisutnost članova kriminalnih bandi iz Albanije, BiH, Hrvatske, Srbije, navodi Civilna garda.
Najveće pošiljke kokaina u Europi bile su zaplijenjene u Belgiji (53 tone), Španiji (48 tona) i u Holandiji (40 tona)EPA-EFE

Trgovci kokainom iz država bivše Jugoslavije sve su prisutniji u Španiji, vratima za uvoz te droge u Europu, jer cijena bijelog praha poraste tri puta ukoliko ju uspiju prevesti iz Južne Amerike, objavila je Civilna garda, prenosi agencija Hina.

Španska policija, čija se posebna jedinica bavi suzbijanjem narkotrgovine, u posljednje dvije godine uhapsila je više državljana Srbije i Hrvatske u jedrilicama na Atlantskom okeanu, ali i u luksuznim kućama u Španjolskoj.

„Na osnovu raznih istraga na kojima radi Civilna garda, potrebno je istaći kako je u našoj zemlji sve raširenija prisutnost članova kriminalnih bandi iz istočne Europe, poput Albanije, Crne Gore, Hrvatske, BiH...“, saopćila je Civilna garda nakon što je ovaj mjesec uhapsila tri hrvatska državljana na čijoj je jedrilici u blizini kanarskog otoka La Palma pronašla tonu kokaina.

„Članovi tih bandi nalaze se na strateškim mjestima u Španiji od kuda brodovima preko Atlantskog okeana uvoze kokain u Europu. To obavljaju s Kanarskih otoka, južne španske obale te iz Galicije“, dodala je policija.

Balkanski klan

Trojica hrvatskih državljana Z. K. (42), M. M. B. (27) i F. S. (24) pritvoreni su na otoku La Palmi nakon što su uhapšeni na moru 133 kilometra ispred tog otoka 9. septembra.

„Tamo čekaju suđenje koje vodi sud u Madridu“, rekla je glasnogovornica Civilne garde s Kanarskih otoka u telefonskom razgovoru. Glasnogovornik suda nije odgovorio kada bi trebalo početi suđenje u Madridu.

„(U Europi) se bilježi do sada najveći broj zapljena kokaina, a i također najveće količine zaplijenjenog kokaina, pri čemu je 2018. zaplijenjeno više od 181 tone te droge“, objavio je Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) u najnovijem izvještaju objavljenom u utorak.

Civilna garda je u decembru 2018. godine uhapsila Srbina Nenada Vinčića, šefa jedne grane „Balkanskog klana“, pod sumnjom da je među ostalim koristio obalu u Galiciji za dopremanje kokaina iz Kolumbije, objavile su lokalne novine La Voz de Galicia.

Kolumbija je jedna od najbogatijih zemalja kokom, biljkom od čijeg lišća se proizvodi kokain.

„On je bio predstavnik 'Balkanskog klana' za južnu Europu. Organizacija ga je bila poslala u Kolumbiju da uspostavi kontakte s direktnim distributerima droge. Nakon toga se smjestio u Barceloni od kuda je kontrolirao ulaz kokaina u Europu“, saopćila je Civilna garda.

„Živio je luksuznim životom, u stanovnima čiji je mjesečni najam koštao 5.000 eura. Vozio je skupocjene automobile, bio u pratnji eskort dama, te je često zalazio u glavne kockarnice“.

Velike zapljene

On je imao i hrvatski pasoš te je u Galiciju poslao svog čovjeka da ondje osigura uvoz kokaina, napominje Javier Romero, novinar La Voz de Galicia.

„Poslao je čovjeka od povjerenja, Omara Fernanda Megiju Gila, državljanina Dominikanske Republike koji je bio pritvaran u SAD-u zbog trgovine drogom, a koji je i bježao iz zatvora. Zadatak mu je bio osigurati dovoz kokaina na galješku obalu brodom, jedrilicom ili ribarskom brodicom“, navodi Romero pozivajući se na policijsku istragu.

Policija, navodno, nije stigla na vrijeme zaustaviti tri jedrilice napunjene kokainom.

Droga je stizala iz Kolumbije a lokalni krijumčari u Galiciji bi ju zatim predavali stvarnim novim vlasnicima – „Balkanskom klanu“. Usluga transporta im je bila isplaćena u novcu ili drogi. Kokain bi zatim bio proslijeđen dalje u Europu.

Najveće pošiljke kokaina u Europi bile su zaplijenjene u Belgiji (53 tone), Španiji (48 tona) i u Holandiji (40 tona), što je 87 posto svih zapljena u EU. Riječ je o zemljama čije su luke tradicionalno glavni ulaz u Europu. Podaci za 2019. godinu još nisu objavljeni.

Istraga, nakon koje je uhapšen Vinčić, počela je u galješkom mjestu Pontevedri operacijom kodnog imena „Azucar Moreno“ (Smeđi šećer), napominje Romero.

Policija je zatim u Barceloni i drugim katalonskim mjestima uhapsila 24 osobe, zaplijenila 500.000 eura u gotovini te 35 skupocjenih automobila. Blokirala je nekretnine vrijedne 20 miliona eura, kao i 130 bankovnih računa u Barceloni, Tarragoni i Leidi.

Unosan posao

No razbijanje te kriminalne grupe nije obeshrabrilo druge u pokušaju uvoza kokaina.

„Riječ je o atraktivnom poslu jer cijena kokaina kada dođe iz Južne Amerike u Europu poraste tri puta što trgovcima donosi visoku zaradu“, kažu u Civilnoj gardi.

Na europskom tržištu gram kokaina košta od 38 eura (čistoće 23 posto) do 135 eura (čistoće 87 posto), podatak je Europskog centra za praćenje droga.

To je motiviralo i srpskog vlasnika američke sportske jedrilice „Seascape“ da s dvojicom kolega, Rusom i Meksikancem, pokuša dopremiti 800 kilograma bijelog praha. No u septembru 2019. presrela ih je španska policija na moru blizu Azorskih otoka, u saradnji s portugalskom policijom i na temelju dojave srbijanske policije.

Sve te zapljene i hapšenja, čini se, još uvijek nisu ugrozile tržište.

„Pokazatelji upućuju na značajnu dostupnost kokaina na europskom tržištu i na rast dostupnosti u zemljama u kojima ta droga prije nije bila česta“, navedeno je u Europskom izvještaju o drogama 2020, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.