Spahn: Izbjeglička politika Angele Merkel ‘slon u sobi’

Jens Spahn je jedan od tri političara Kršćansko-demokratske unije koji želi zasjesti na čelo stranke (EPA)

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn ponovno je kritizirao izbjegličku politiku kancelarke Angele Merkel, dok vodi sve intenzivniji kampanju kako bi je u decembru zamijenio na mjestu predsjednice Kršćansko-demokratske unije.

Spahn je u tekstu koji je napisao za Frankfurter Allgemeine Zeitung rekao kako su politike o izbjeglicama najvažniji razlog zašto je CDU izgubio povjerenje birača.

Izbjegličku politiku Angele Merkel opisao je kao “slona u sobi”.

Spahn (38) jedan je od tri političara CDU-a koji želi zasjesti na čelo stranke na konferenciji u decembru, nakon što je Merkel ove sedmice najavila kako se neće ponovo kandidirati, no nastavit će raditi kao kancelarka do kraja mandata 2021. godine.

Problem migracija još aktuelan

Pozvao je CDU i sestrinsku bavarsku stranku, Kršćansko-socijalnu uniju, na razrješenje konflikta oko kancelarkine odluke iz 2015. godine kojom je otvorila granice za više od miliona izbjeglica.

Spahn tvrdi kako je, uprkos poricanju, problem migracija još uvijek aktuelan.

U Njemačku i dalje dolaze “godišnje neredovno, pretežno muški imigranti”, za koje kaže da ih je blizu 200.000.

Naglasio je kako obećanja da će vanjske granice Evropske unije biti zaštićene nisu održana te da raspodjela i integracija migranata nije postignuta.

Porekao je tvrdnje o tome kako je planirao odvesti CDU prema desnici, kazavši kako je njegov cilj predstaviti politike zdravog razuma, civiliziranih vrijednosti i integriteta.

Izvor: Agencije