Spahićev emotivni oproštaj od Bayera

Njemački mediji navode kako će Spahić kratko ostati bez angažmana jer su interes za njega iskazali turski giganti Galatasaray i Besiktas (Getty Images)

Bosanskohercegovački nogometni reprezentativac Emir Spahić, jučer se zvanično oprostio od saigrača u njemačkom Bayeru, klubu čija je Uprava odlučila prekinuti saradnju sa ovim igračem zbog incidenta i tuče sa redarima na BayAreni.

Kako danas navode njemački mediji, 34-godišnji Spahić dovezao se svojim Audijem Q7 na stadion Bayera, direktno otišao u garažu, a potom došao na podnevni trening kako bi se oprostio sa kapitenom „Apotekara“ Simonom Rolfesom i ostalim saigračima.

U kratkom i emotivnom govoru, bivši kapiten „Zmajeva“ ponovo se izvinio zbog incidenta i zahvalio se bivšim saigračima iz redova Bayera na provedenom vremenu. Potom je napustio trening i klub, javlja Bild.

Dan ranije, Spahić se izvinuo prvim ljudima Bayera Michaelu Schadeu i Rudiju Voelleru kada je ponovio da je napravio fatalnu grešku.

No, njemačke kolege navode kako će ovaj odbrambeni igrač kratko biti bez kluba jer su ranije interes za njegove usluge iskazali istanbulski divovi Galatasaray i Besiktas, a drugi izvori navode kako su Spahića kontaktirali i čelni ljudi trofejnog bh. kluba – Fudbalskog kluba Sarajevo.

Ostavio traga u klubu

Nekoliko dana ranije, kada je Bayer odlučio raskinuti ugovor, Spahić je izjavio:

„Žalim zbog mog ponašanja prema osoblju osiguranja u mom klubu Bayer 04 Leverkusen nakon utakmice u Kupu. Izvinjavam se svima koji su bili tu i njihovim porodicama zbog mojih poteza, znam da je ovo stvorilo i velike probleme mome klubu“, navodi se na zvaničnoj internetskoj stranici kluba.

„Moj trener Roger Schmidt, generalni menadžer Jonas Boldt, sportski direktor Rudi Voeller i izvršni direktor Michael Schade uvijek su vjerovali u mene. Za mene je velika čast biti dio ovog velikog kluba. Iz dubine srca želim sve najbolje u blistavoj budućnosti kluba“, dodao je Spahić.

Schade je tom prilikom kazao kako je Spahić vrhunski nogometaš koji je ostavio traga u Bayeru svojim nastupima na terenu, ali klub nije imao drugog izbora nakon incidenta u četvrtfinalu Kupa Njemačke protiv Bayerna kada je Spahić sudjelovao u fizičkom okršaju sa osiguranjem stadiona.

Nogometaš je, kako navodi klub, prihvatio odgovornost za svoje ponašanje, te pristao na raskid ugovora bez dodatne kompenzacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije