Spahić, Draper i Begić ‘iskorišteni za poreznu prevaru’ u Španiji

Spahić: U njegovo ime 24. juna 2016. zatražen je povrat poreza od 214.505 eura uz imitaciju njegovog potpisa i certifikata s poreznim prebivalištem u Rusiji, stoji u optužnici (EPA)

Špansko državno tužilaštvo optužilo je visokopozicioniranu zaposlenicu španske Porezne uprave i još tri povezane osobe zbog indicija da su nezakonito prisvojili 6,2 miliona eura preko lažiranog povrata poreza 38 sportista, prenosi agencija Hina.

Među sportistima čiji su podaci iskorišteni za isplatu novca iz državnog budžeta na privatne račune jesu i bivši hrvatski košarkaški reprezentativac Dontaye Draper, bosanskohercegovački nogometaš Emir Spahić i slovenski košarkaš Mirza Begić, navedeno je u optužnici na 26 stranica, čija je kopija u posjedu agencije Hina.

Hrvatska agencija nastavlja kako je zaposlenica Porezne uprave Leonor Sanchez-Caballero optužena da je zajedno s tri muškarca, od kojih su dvojica advokati, iskoristila povjerljive podatke na osnovu kojih su krivotvorili dokumente, potpise sportista i isplatne naloge od februara 2015. do novembra  2016.

Zahtjev za povrat poreza tražen je preko kompanija Assesores Deportivos Lapver i Star Athletes Society, na koje je zatim Porezna uprava isplatila novac. I te firme optužene su za učešće u prevari.

“Traženi su povrati poreza u ime više nogometaša i košarkaša koji su igrali u španskim klubovima, a za što oni nisu znali”, piše u optužnici, u kojoj je navedeno 38 primjera mahom stranih sportista.

Sedam godina zatvora

Bivši kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i odbrambeni igrač Emir Spahić od 2011. do 2013. bio je igrač Seville. U njegovo ime 24. juna 2016. zatražen je povrat poreza od 214.505 eura uz imitaciju njegovog potpisa i certifikata s poreznim prebivalištem u Rusiji.

Američki košarkaš s hrvatskim pasošem Dontaye Draper nastupao je za Real Madrid od 2012. do 2014. U njegovo ime 28. novembra 2016. zatražen je povrat poreza u iznosu 144.314 eura uz naveden certifikat s poreznim prebivalištem u SAD-u. Istog dana zatražili su i povrat poreza u ime Mirze Begića, koji je, također, igrao u Real Madridu od 2011. do 2013, uz certifikat o poreznom prebivalištu u Poljskoj.

Niko od njih uopće nije bio zatražio povrat poreza, ni direktno ni preko trećih osoba, napominje državno tužilaštvo.

Sanchez-Caballero optužena je da je preko svog bivšeg bračnog partnera Ignacija Torronteguija Salazara poslala advokatima Juliju Lapausi Verdialu i Manuelu Valu Jimenezu povjerljive podatke o sportistima iz Porezne uprave. Na osnovu tih podataka oni su zatim izradili lažne zahtjeve za povrat poreza.

Niko od njih ranije nije bio kažnjavan. Državno tužilaštvo zatražilo je za svakog od njih zatvorske kazne od po sedam godina i novčane kazne, a također na određeno vrijeme zabranu obavljanja javnih dužnosti i primanja državnih pomoći ili subvencija.

Optuženi nisu bili dostupni za komentar i nepoznato je kada će biti održano ročište na sudu u Madridu, prenosi Hina.

Izvor: Agencije