SpaceX u svemir lansirao još 60 satelita Starlink

SpaceX planira satelitima Starlink formirati mrežu od najmanje 12.000 satelita (Al Jazeera)

Američki proizvođač raketa i satelita SpaceX u svemir je lansirao još 60 satelita Starlink kako bi se omogućila dostupnost interneta znatnom dijelu populacije u svijetu koji još nema pristup globalnoj mreži, posebno u ruralnim područjima.

Posljednja misija od 60 satelita lansirana je uz pomoć rakete Falcon 9 iz baze Cape Canaveral na Floridi, javlja Anadolija.

U saopćenju SpaceX-a navedeno je da je to bilo peto lansiranje istom raketom Falcon 9, koja može poslužiti za višekratnu upotrebu.

Prije ove misije, u okviru istog projekta, SpaceX je u svemir lansirao ukupno 360 ​​satelita.

Sateliti postavljeni u niskoj orbiti

Američki proizvođač raketa i satelita tim projektom ljudima u svijetu koji nisu zadovoljni svojim pružaocima internetskih usluga planira ponuditi alternativu.

SpaceX je najveći privatni satelitski operater koji je uspio zadržati učestali tempo svojih lansiranja uprkos krizi zbog pandemije korona virusa.

Svaki satelit težak je približno 200 kilograma, a s obzirom na to da su postavljeni u niskoj orbiti, otprilike 2.000 kilometara od Zemlje, mogući zastoji ili prekidi u internetskim vezama svedeni su na najmanju moguću mjeru.

Kako bi usluge mogao pružati u cijelom svijetu, SpaceX planira satelitima Starlink formirati mrežu od najmanje 12.000 satelita, a projekt bi trebao biti završen 2027.

Ta kompanija planira početi pružati internetsku uslugu Starlink ove godine korisnicima u SAD-u i Kanadi.

Izvor: Agencije