SpaceX priprema prvo lansiranje rakete s ljudskom posadom

Ekscentrični tehnološki biznismen često obavještava javnost o svojim planovima, koji se nekad ostvare, a nekad ne, pišu mediji (EPA)

Svemirska kompanija SpaceX za 7. januar sljedeće godine priprema prvo lansiranje rakete koja bi trebala prevoziti astronaute do Međunarodne svemirske stanice – ISS iz svemirskog centra “Kennedy”, objavila je Američka svemirka agencija – NASA.

Lansiranje je prijelomnica u razvoju komercijalnog programa s posadom za NASA-u, koja želi uspostaviti lansiranja raketa s ljudima sa američke teritorije prvi put u gotovo deset godina.

Kapsula SpaceX's Crew Dragon trebala bi prevesti tri astronauta u svemir sa istog lansirnog postrojenja sa kojeg je Apollo 11 s tročalnom posadom poletio prema Mjesecu 1969. godine i prenijet će je raketa SpaceX's Falcon.

NASA se oslanjala na Rusiju

NASA nije objavila plan putanje, no navodi da će probni let dati podatke o osobinama rakete Falcon 9, kapsule Crew Dragon i zemaljskih sistema, kao i operacija u orbiti, pristajanja uz ISS i prizemljenja.

NASA je za svoj program s ljudskom posadom odabrala kao partnere SpaceX i Boeing, koristeći njihovu kapsulu i letjelicu Crew Dragon i CST-100 Starliner.

Od ukidanja američkog svemirskog shuttle programa 2011. godine NASA se oslanjala na Rusiju u slanju astronauta na ISS, laboratorij koji leti u orbiti oko 402 kilometara iznad Zemlje.

Januarsko Demo-1 lansiranje je zadnje u nizu strogih kriterija koje je propisala NASA za slanje ljudi u svemir.

Siguran let važniji od rokova

SpaceX planira lansiranje početkom januara, no glasnogovornica NASA-e Marie Lewis kaže kako ono može biti odgođeno, jer je “sigurni let uvijek važniji od rokova”.

SpaceX, kojega je utemeljio osnivač kompanije Tesla Inc Elon Musk, kaže da planira, ako lansiranje 7. januara bude uspješno, lansirati svoju probnu misiju s posadom u junu 2019. godine.

Boeing planira slične probne letove svemirskog broda Starlinera, koji će u Svemir “otegliti” raketa Atlas 5 u martu, a posada bi bila poslana u augustu.

Izvor: Agencije