SpaceX-ov Dragon ponovo u svemiru

Raketa lansirana u ponedjeljak letjela je posljednji put u avgustu 2017. godine (AP)

Američka kompanija SpaceX uspjela je u lansirati raketu i kapsulu koje je već bila upotrijebila, a namijenjene su opskrbi astronauta Međunarodne svemirske stanice, prenose agencije.

Raketa Falcon 9, na čijem je vrhu kapsula Dragon bez ljudske posade, lansirana je po planu u 16:30 sati (22:30 sati po srednjoevropskom vremenu) sa NASA-ine lansirne rampe u Cape Canaveralu, na Floridi.

“Ovo je druga misija opskrbe za NASA-u, u kojoj ne samo da se koristimo već upotrijebljenom raketom, nego i [kapsulom] Dragonom koji je već išao na ISS”, rekla je novinarima Jessica Jensen, voditeljica misije Dragon u SpaceX-u.

Raketa lansirana u ponedjeljak letjela je posljednji put u augustu 2017. godine, a kapsula Dragon je pristala na ISS u aprilu 2016. godine.

U decembru 2017. godine SpaceX je prvi put ponovo upotrijebio raketu i kapsulu u istoj misiji.

Smanjivanje troškova

Kompanija sa sjedištem u Kaliforniji nastoji smanjiti troškove svemirskih letova višekratnim korištenjem svojih raketa i ostalih dijelova, umjesto da ih nakon obavljenog leta spusti u okean.

“Oduševljava nas što ovo postaje pravilo”, izrazila je zadovoljstvo Jensen.

Kapsula nosi gotovo 2.600 kilograma hrane i istraživačke opreme u vezi s projektom istraživanja oluja na Zemlji.

Teretni svemirski brod treba pristati na ISS u srijedu ujutro i ostat će u orbiti gotovo mjesec dana prije nego se vrati na Zemlju.

Ovo je 14. misija opskrbe koju SpaceX radi za NASA-u.

Izvor: Agencije