Oglasi

SpaceX odgađa turističke letove oko Mjeseca

Turisti će putovati na Mjesec u kapsuli Dragon koju će nositi najsnažnija SpaceX-ova raketa Falcon Heavy, koja je prije samo četiri mjeseca uspješno lansirana.
Iz kompanije kažu da raste zanimanje klijenata za taj oblik turizma.EPA

Svemirski turisti morat će barem do sredine sljedeće godine, a možda i duže, čekati na putovanje oko Mjeseca brodom kompanije SpaceX-a, piše Wall Street Journal.

"Novi program leta - sada odgođen barem do sredine 2019. a vjerojatno i kasnije - još nije objavila" kompanija sa sjedištem u Kaliforniji koja je prvi takav let najavljivala za kraj 2018., navodi list.

Razlog tog kašnjenja nije jasan, ali "govori da su tehnički i proizvodni izazovi poremetili planove osnivača Elona Muska za istraživanje Sunčeva sistema u kojemu će sudjelovati čovjek", dodaje taj newyorški dnevnik.

Kapsula Dragon

Turisti će putovati na Mjesec u kapsuli Dragon koju će nositi najsnažnija SpaceX-ova raketa Falcon Heavy koja je prije samo četiri mjeseca bila uspješno lansirana.

Glasnogovornik SpaceX-a James Gleeson rekao je u saopćenju koje prenosi France Presse da tvrtka "ne odustaje od planiranog slanja putnika oko Mjeseca i da raste zanimanje klijenata" za taj oblik turizma.

To bi bio prvi takav let nakon završetka američke misije Apollo početkom 70-ih i najudaljenija točka u dubokom svemiru do koje je čovjek došao.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.