SpaceX lansirao prvi američki satelit za nacionalnu sigurnost

Misiju nazvana Demo-2 finansira američka svemirska organizacija NASA (EPA)

SpaceX-ova raketa s američkim vojnim satelitom za navigaciju lansirana je s floridskog Cape Canaverala čime je za ovu kompaniju za svemirski transport započela prva američka svemirska misija za nacionalnu sigurnost.

Raketa Falcon 9, opremljena GPS satelitom vrijednim oko 500 miliona dolara kojeg je izradio Lockheed Martin Corp., poletjela je s Cape Canaverala u 8:51 po lokalnom vremenu. Prethodna četiri lansiranja, uključujući i ono u subotu, odgođena su prošle sedmice zbog loših vremenskih uslova i tehničkih problema.

Uspješno lansiranje važna je pobjeda za tvrtku milijardera Elona Muska koja se bavi izradom svemirskih letjelica te se godinama pokušava probiti na tržište vojnih svemirskih letjelica kojim dominiraju Lockheed i Boeing Co.

SpaceX je 2014. tužio američko ratnu avijaciju zbog više milijardi vrijednog ugovora za lansiranje 36 raketa koji je bez konkursa dodijeljen United Launch Allianceu, partnerstvu između Boeinga i Lockheeda. Tvrtka SpaceX je odustala od tužbe u 2015., nakon što je ratna avijacija pristala otvoriti konkurs.

Prvi od 32 setelita

Naredne je godine SpaceX dobio 83 miliona dolara vrijedan ugovor s američkim ratnim vazduhoplovstvom za lansiranje satelita GPS III, koji će potrajati 15 godina.

Ovo je bilo lansiranje prvog od ukupno 32 satelita ukupne vrijednosti 12,6 milijardi dolara koje će Lockheed proizvesti za program GPS III američkog ratnog vazduhoplovstva, naveo je glasnogovornik Lockheeda Chip Eschenfelder.

Lansiranje je izvorno bilo planirano za 2014., no odgodile su ga prepreke u proizvodnji, kažu iz američkog ratnog vazduhoplovstva.

Idući GPS III satelit bit će lansiran sredinom 2019., naveo je Eschenfelder, dok ostali sateliti prolaze testiranja u Coloradu.

Izvor: Agencije