Oglasi

SpaceX ipak nije pošao na historijski put u svemir

Zbog nepovoljne meteorološke situacije i nekoliko uzbuna za tornado lansiranje je otkazano, a novo je zakazano za 30. maj.
Sinoptičari su se sve do posljednjeg trenutka nadali da će sve proći dobroNASA - YouTube

U posljednji trenutak, zbog lošeg vremena, otkazano je historijsko lansiranje rakete SpaceX s ljudskom posadom.  

U Kennedy svemirskom centru na Floridi sve je bilo spremno za prvo lansiranje rakete SpaceX, čija je zadaća stići do Međunarodne svemirske postaje. Međutim, vremenska situacija je bila cijeli dan prijetnja, a zabilježeno je nekoliko i uzbuna za tornado.

NASA je prvo objavila de će doći do polijetanja, da bi 20-tak minuta prije zakazanog lansiranja sve bilo otkazano.

 Novo lansiranje je zakazano za subotu, 30. maja.

Trebao je to biti početak 19 sati dugog leta Boba Behnkena i Douga Hurlayja koji su do kabine svemirskog broda nazvanog Dragon, koji se nalazi na vrhu 70 metara visoke SpaceX Falcon rakete, stigli u automobilu Tesla.

Na ISS-u su trebali ostati nekoliko sedmica i pomagati posadi koja se već nalazi u toj svemirskoj laboratoriji, prenosi Hina.

Historijski značaj

Bit će to prvi put u historiji da jedna privatna svemirska kompanija prevozi astronaute u Zemljinu orbitu. Veliki je to trenutak i za američki svemirski program zato što je riječ o prvom lansiranju američke rakete s američkog tla od 2011.godine.

Američki astronauti su u posljednjih devet godina kretali u orbitu na ruskoj raketi Sojuz.

NASA je Rusima plaćala 86 miliona dolara za svako sjedište u Sojuzu, dok će se sada, za SpaceX, odvajati po 55 miliona dolara.

Cijena projekta je tri milijarde dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.