SP u rukometu: Njemačka savladala ujedinjenu Koreju, Danska Čile

Dvije Koreje na svjetskom prvenstvu imaju zajedničku reprezentaciju (EPA)

Rukometaši Danske uvjerljivom 39:16 (22:4) pobjedom protiv Čilea u grupi C u Kopenhagenu započeli su svoj nastup na Svjetskom prvenstvu kojemu su sudomaćini uz Njemačku.

Casper Mortensen s osam i Mikkel Hansen sa sedam golova predvodili su Dansku do pobjede protiv nedoraslog suparnika u čijim se redovima istakao Rodrigo Salinas s četiri pogotka.

U prvoj utakmici 26. Svjetskog prvenstva za rukometaše Njemačka je u duelu grupe A u Berlinu savladala ujedinjenu Koreju sa 30:19 (17:10).

Uwe Gensheimer je sa sedam golova bio najefikasniji u sastavu Njemačke, dok su Tan Kang i Dong Hyun Jang postigli po četiri pogotka za ujedinjenu Koreju.

Dvije Koreje na svjetskom prvenstvu imaju zajedničku reprezentaciju

Na prvenstvu sudjeluju 24 reprezentacije podijeljene u četiri skupine s po šest ekipa.

Osim Berlina i Herninga, prvenstvo će se igrati u još četiri njemačka grada – Muenchenu, Koelnu, Kielu i Hamburgu te u danskom Kopenhagenu.

Titulu svjetskog prvaka brane rukometaši Francuske, koji će jurišati na treće uzastopno i ukupno sedmo zlato na svjetskim prvenstvima.

Hrvatska, Srbija i Makedonija brane čast Balkana

Od država s prostora bivše Jugoslavije, na prvenstvu će igrati reprezentacije Hrvatske, Srbije i Makedonije.

Srbija igra u skupini A, kojoj je domaćin Berlin, zajedno s Francuskom, Rusijom, Njemačkom, Brazilom i Korejom.

Hrvatska i Makedonija dio su druge skupine, čije se utakmice igraju u Muenchenu. Protivnici će im biti Španjolska, Island, Bahrein i Japan.

U skupini C, u Herningu, igraju Danska, Norveška, Austrija, Tunis, Čile i Saudijska Arabija, dok D skupinu (Kopenhagen) čine Švedska, Mađarska, Katar, Argentina, Egipat i Angola.

Po tri njabolje ekipe iz svake skupine u drugom krugu će formirati dvije nove skupine, a susreti će se igrati u Koelnu i Herningu.

Polufinalni susreti su na programu 25. siječnja u Hamburgu, dok se finalna i utakmica za treće mjesto igraju dva dana kasnije u danskom Herningu.

Najviše titula ima Francuska

Francuska je kao najuspješnija rukometna nacija na svjetskim prvenstvima osvojila šest naslova – 1995, 2001, 2009, 2011, 2015. i 2017. godine. Pored toga Francuzi još imaju jedno srebro i tri brončane medalje.

Druga je Švedska s po četiri zlata i bronce, te tri srebra, treća Rumunjska sa četiri zlata i dvije bronce, dok je Njemačka na četvrtom mjestu s tri zlata, dva srebra i jednom broncom. 

Od reprezentacija iz regije, Hrvatska ima jedno zlato, tri srebra i jednu broncu; Srbija je u zajedničkoj državi sa Crnom Gorom dva puta osvojila treće mjesto, a jednu broncu ima i Slovenija. Bivša zajednička država bila je prvak svijeta 1986. godine, jednom je bila druga i dva puta treća.

Izvor: Al Jazeera i agencije