SP: Poznata dva para osmine finala

Urugvaj – Portugal i Rusija – Španija prvi su parovi osmine finala Svjetskog prvenstva u Rusiji, a to je postalo poznato nakon današnjih utakmica posljednjeg, trećeg kola grupne faze u grupama A i B.

Urugvaj je osvojio prvo mjesto u grupi A savladavši u trećeg kolu u Samari domaćina sa 3:0, dok je u drugoj utakmici ove grupe u Volgogradu Saudijska Arabija pobijedila Egipat s 2:1.

Urugvajci su upisali i treću pobjedu na Prvenstvu nadigravši Ruse sa glatkih 3:0. Luis Suarez je iz slobodnog udarca u 10. minuti doveo Južnoamerikance u vodstvo, dok je u 23. minuti Denis Čerišev postigao autogol. U 90. minuti pobjedu je potvrdio Edinson Cavani za konačnih 3:0. Rusi su od 36. minute igrali bez isključenoga Igora Smoljnikova.

Istovremeno, u Volgogradu su Saudijci su pobijedili Egipćane 2:1 golom doslovce u posljednjoj sekundi meča. Egipćani su poveli golom njihove najveće zvijezde Mohameda Salaha (22), a za Saudijce je izjednačio Salman al Faraj iz kaznenog udarca (45+7). U petoj minuti sudačke nadoknade Salem al Dawsary iz voleja donosi pobjedu Saudijcima.

Saudijci su u 40. minuti imali još jedan penal, ali je šut Fareda Al Mutawalleda zaustavio egipatski golman Essam El Haddary koji je na ovoj utakmici s 45 godina, pet mjeseci i 10 dana postao najstariji igrač koji je ikad nastupio na svjetskim prvenstvima.

Dva remija

Večeras je okončano i takmičenje u grupi B sa dva remija i plasmanom Portugala i Španije u nastavak.

Portugalci su u Saransku igrali 1:1 protiv Irana, dok su Španci podijelili bodove sa Marokom u Kalinjingradu (2:2).

“Furija” je dva puta bila pred porazom od razigranih Marokanaca koji su već bili otpisani. 

Selekcija sa sjevera Afrike je povela u 14. minuti pogotkom Boutaiba, da bi pet minuta kasnije postavio Isco. Sličan razvoj desio se i pred kraj drugog poluvremena. Maroko je u 81. minuti poveo sa 2:1 preko En Nesyrija, a konačnih 2:2 postavio je Aspas u trećoj minuti nadoknade.

Drugi meč grupe B igrala su dva tima koja su bila u konkurenciji za prolaz dalje. Portugal je pogotkom Quaresme došao u prednost u 45. minuti, da bi za 1:1 sa bijele tačke bio siguran Ansarifard u trećoj minuti nadoknade. Ronaldo je u 53. minuti izveo jedanaesterac, ali je vrhunski reagirao iranski golman Beiranvand.

Utakmica osmine finala Urugvaj – Portugal igra se 30. juna u Sočiju, a sutradan na moskovskom stadionu Lužnjiki igraju Španija – Rusija.

Hrvatska osigurala prolaz

U posljednjem kolu podijelit će se preostalih deset viza te razriješiti dvojbe oko pobjednika u svih osam skupina.

Iz skupine C Francuska je s dvije pobjede osigurala prolaz, ali ne i prvo mjesto, dok je Peru otpao nakon dva poraza.

Danska ima četiri boda i korak je do drugog mjesta, dok se prolazu u osminu finala još nada Australija, koja nakon dva kola ima bod.

U posljednjem kolu se sastaju Francuska i Danska – “Tricolorima” je dovoljan bod za prvo mjesto, a Dancima za potvrdu druge pozicije.

Australci moraju pobijediti Peru i potom navijati za pobjedu Francuza kako bi dohvatili “broj 2”.

Skupina D jedina je, uz skupinu F, u kojoj sve četiri ekipe mogu do osmine finala, no Hrvatska je iz D skupine osigurala prolaz, a vrlo vjerojatno i “jedinicu”.

Srbija mora pobijediti Brazil

Uoči posljednjeg kola Hrvatska vodi sa šest bodova, Nigerija ima tri, dok su Island i Argentina sakupili po bod.

U posljednjem kolu Hrvatska će 26. lipnja u Rostovu igrati protiv Islanda, dok se istoga dana Sankt Peterburgu sastaju Nigerija i Argentina.

Hrvatskoj za potvrdu prvog mjesta treba minimalno bod, a kao pobjednik skupine, može dalje i u slučaju poraza, uz uvjet da Nigerija ne pobijedi Argentinu, jer bi tada odlučivala gol razlika.

Prolazu se iz skupine E nadaju Brazil (četiri boda), Švicarska (četiri) i Srbija (tri), dok je Kostarika otpala (bez bodova).

Najlakšu poziciju imaju Švicarci, koje očekuje otpisana Kostarika i bod ih vodi dalje, a pobjeda možda donosi i  “jedinicu”.

U drugom susretu Brazil i Srbija će odlučivati o drugom putniku u osminu finala.

‘Luda’ teorija u grupi F

Aktualni svjetski prvaci Nijemci su pobjedom protiv Švedske 2:1 golom u petoj minuti nadoknade ostali u igri za prolaz iz skupine F, premda im možda niti šest bodova neće biti dovoljno.

Uoči posljednjeg kola Meksiko ima šest, Njemačka i Švedska po tri boda, a Južna Koreja je bez bodova, no u “ludoj teoriji” i ona može proći dalje.

U posljednjih 90 minuta “Elf” će igrati protiv Južne Koreje, a Švedska i Meksiko međusobno.

Meksikancima za potvrdu prvog mjesta treba bod, a pobjeda Šveđana mogla bi sve zakomplicirati, jer će u tom slučaju Njemačka (ako pobijedi Koreju), Meksiko i Švedska imati po šest bodova.

Koreja može dalje uvjerljivom pobjedom protiv Njemačke, ali uz uvjet da Meksiko pobijedi Švedsku.

U skupini G plasman u osminu finala osigurali su Belgija i Engleska sa po dvije pobjede, dok su Tunis i Panama bez bodova.

Mogu odlučiti žuti i crveni kartoni

U posljdnjem kolu “Crveni vragovi” i “Gordi Albion” će u Kalinjingradu u međusobnom susretu odlučiti o “jedinici”, a trenutačno su u svemu poravnati – imaju po šest bodova i razliku pogodaka 8:2.

Ako njihov susret završi bez pobjednika odlučivat će “fair-play”, odnosno broj žutih i crvenih kartona.

Dosad je Engleska skupila dva žuta kartona na World Cupu, a Belgija tri te je Gordi Albion trenutno u prednosti.

I iz skupine H tri ekipe mogu dalje – Japan i Senegal imaju po četiri boda, Kolumbija tri boda, a Poljska je s dva poraza otpala.

U posljednjem kolu Kolumbija će igrati protiv Senegala, dok će otpisana Poljska odmjeriti snage protiv Japana.

Kriterij za određivanja poretka u skupini su bodovi, potom razlika pogodaka, ne međusobni susret, a treći kriterij je broj postignutih golova.

Žrijeb gotovo da nije moguć 

Ako su jedna ili više momčadi izjednačene po tom kriteriju, gledaju se broj osvojenih bodova u međusobnim susretima, gol-razlika u međusobnim susretima i broj golova u međusobnim susretima.

Ako se ni u tom slučaju ne bi mogao utvrditi poredak, gledat će se “fair-play”.

On se boduje: minus jedan za žuti karton, minisu tri za crveni karton koji je rezultat drugog žutog kartona, minus četiri za izravni crveni i minus pet za žuti i izravni crveni karton.

Ako su momčadi izjednačene i po tom kriteriju, održat će se ždrijeb.

Izvor: Al Jazeera i agencije