S&P Global kupuje IHS Markit za 44 milijarde dolara

S&P Global najpoznatiji je po dodjeli rejtinga državama i kompanijama i po pružanju informacija o tržištima kapitala i robe širom svijeta (Reuters)

Kompanija za prikupljanje i obradu podataka S&P Global dogovorila je kupovinu kompanije IHS Markit za 44 milijarde dolara, u sklopu najveće korporativne akvizicije u 2020. godini, kojom će nastati div na tržištu finansijskih podataka.

Izvršni direktor IHS Markita Lance Uggla izvijestio je zaposlenike o akviziciji internim dopisom, u koji je Reuters dobio uvid, prenosi Hina.

Na akviziciji se radilo nekoliko mjeseci, a završetak transakcije očekuje se u drugoj polovini 2021. godine, nakon što se dobiju odobrenja regulatora.

“Idući koraci bit će pribavljanje odobrenja regulatora i u SAD-u, i u Evropskoj uniji, za koja očekujemo da ćemo dobiti u narednih šest do devet mjeseci, te odobrenje naših dioničara”, rekao je Uggla u internom dopisu.

Tržišna vrijednost 36,88 milijardi dolara

S&P Global najpoznatiji je po dodjeli rejtinga državama i kompanijama i po pružanju informacija o tržištima kapitala i robe širom svijeta.

Samostalno posluje od 2011. godine, kada je njegova tadašnja matična kompanija McGraw-Hill izdvojila S&P iz obrazovnog poslovanja.

IHS Markit utemeljen je 2016. godine, kada je IHS, koji se bavi sakupljanjem podataka iz mnoštva sektora, kupio kompaniju Markit za oko šest milijardi dolara.

Tržišna vrijednost IHS Markita iznosi oko 36,88 milijardi dolara, pokazuju izračuni Reutersa.

U sklopu dogovorene transakcije, koja uključuje 4,8 milijardi dolara duga i bit će u potpunosti provedena putem zamjene dionica, svaka dionica IHS Markita bit će zamijenjena sa 0,2838 dionica S&P Globala, saopćeno je iz kompanija.

Izvor: Agencije