SP: Brazil eliminirao Srbiju, a Južna Koreja Njemačku

Nogometna reprezentacija Brazila savladala je Srbiju sa 2:0 u posljednjem kolu grupne faze Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji i tako se plasirala u osminu finala ovog takmičenja.

Sa druge strane, poraz izabranika Mladena Krstajića u Moskvi, te remi Švicarske i Kostarike (2:2) u drugoj večerašnjoj utakmici u Nižnjem Novgorodu, znači da “Orlovi” grupnu fazu okončavaju na trećem mjestu u grupi G i da je takmičenje za njih završeno.

Brazilci su načeli mrežu golmana Srbije Stojkovića u 36. minuti pogotkom Paulinha sa ivice šesnaesterca, dok se na drugi gol čekalo do 68. minute. Korner je izveo Neymar, a u gužvi u šesnaestercu najbolje se snašao Thiago Silva i glavom loptu poslao u gol Srbije.

Kada je riječ o utakmici Švicarske i Kostarike, evropska selekcija povela je u 31. minuti pogotkom Blerima Dzemailija, dok su Kostarikanci poravnali u 56. minuti preko Kendalla Wastona.

Njegov gol označio je kako su sve 32 selekcije Mundijala u Rusiji postigle barem jedan pogodak. Novo vodstvo Švicarcima je donio Josip Drmić u 88. minuti, da bi konačnih 2:2 postavljeno u trećoj minuti sudijske nadoknade. Bryan Ruiz je izveo penal, lopta je pogodila prečku, a zatim golmana Švicarske Sommera i završila u golu.

Grupa E

Odigrani mečevi

Pobjeda

Neriješeno

Poraz

Gol-razlika

Bodovi

Brazil

3

2

1

0

5:1

7

Švicarska

3

1

2

0

5:4

5

Srbija

3

1

0

2

2:4

3

Kostarika

3

0

1

2

2:5

1

Južnokorejsko iznenađenje

Ranije su danas nogometaši Južne Koreje napravili najveće iznenađenje grupne faze Svjetskog nogometnog prvenstva današnjom pobjedom nad aktuelnim prvakom Njemačkom u grupu E.

Azijska selekcija je slavila sa 2:0, a golovi odluke postignuti su u sudijskoj nadoknadi utakmice u Kazanju. Južna Koreja povela je u četvrtoj minuti nadoknade preko Kima Young-Gwona, a konačnih 2:0 postavo je Son Heung-min dvije minute kasnije.

Prvo mjesto zauzela je Švedska koja je sa 3:0 savladala Meksiko u Jekaterinburgu koji je kao drugoplasirani prošao u osminu finala Mundijala u Rusiji. 

Mrežu golmana Meksikanaca Ochoe načeo je Augustinsson u 50. minuti, na 2:0 povisio je Granqvist u 62. minuti, a konačnih 3:0 postavio autogolom Alvarez u 74. minuti.

Grupa F

Odigrani mečevi

Pobjeda

Neriješeno

Poraz

Gol-razlika

Bodovi

Švedska

3

2

0

1

5:2

6

Meksiko

3

2

0

1

3:4

6

Južna Koreja

3

1

0

2

3:3

3

Njemačka

3

1

0

2

2:4

3

 

U osmini finala Brazil protiv Meksika igra 2. jula, a Švicarska protiv Švedske dan kasnije.

Izvor: Al Jazeera i agencije