SP 2018: Francuska prvak svijeta

Iako je ostvarila historijski uspjeh samim plasmanom u finale Svjetskog nogometnog prvenstva, Hrvatska je u današnjoj utakmici izgubila od Francuske 4:2, pa se ‘Vatreni’ kući vraćaju s srebrenim medaljama oko vrata.

Mario Mandžukić, heroj Hrvatske na ovom prvenstvu, postigao je u 19. minuti autogol, nakon ubačaja Antoinea Griezmanna.

Hrvatska je u 29. minuti poravnala preko Ivan Perišića. Domagoj Vida je poslao loptu koju je primio Perišić. Igrač Intera je pucao po golu, lopta je promijenila smjer i Hugo Lloris je ostao nemoćan.

U 35. minuti je strijelac gola za Hrvatsku Perišić igrao rukom u kaznenom prostoru i sudac Nestor Pitana je dosudio penal kojeg je u gol pretvorio Antoine Griezmann.

Paul Pogba je pogodio u 59. minuti, a Kylian Mbappe u 65. minuti.

Ubrzo nakon gola Mbappea, Mario Mandžukić je u 69. minuti iskoristio kiks francuskog golmana Llorisa i tako ublažio poraz Hrvatske.

Hrvatska je zadnje tri utakmice prvenstva, protiv Danske, Rusije i Engleske, igrala produžetke, od čega dva puta i jedanaesterce, pa je i umor učino svoje.

Doček ‘Vatrenih’

Francuska je na putu ka finalu nakon grupne faze savladala Argentinu, Urugvaj i Belgiju.

Croatia Airlines najavila je kako će se hrvatska reprezentacija sa SP-a vratiti u domovinu avionom hrvatskog državnog prevoznika te da su avion Airbus 319 posebno brendirali.

Slijetanje aviona iz Moskve na Aerodrom Franjo Tuđman očekuje se oko 14 sati.

“Vatrene“ će u ponedjeljak na središnjem zagrebačkom trgu dočekati brojni građani, a predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovat će ih na Pantovčaku.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je sve ljubitelje nogometa da “Vatrene” dočekaju te glasnim navijanjem pozdrave i na samoj ruti kretanja povorke od Aerodroma Franjo Tuđman do Trga bana Jelačića gdje će biti oko 14,30 sati.

Autobusi s nogometnom reprezentacijom i stručnim štabom kretat će se trasom Ulica Rudolfa Fizira – Zagrebačka ulica – Ulica Savezne Republike Njemačke – Avenija Dubrovnik – Avenija Većeslava Holjevca – Most slobode – Ulica Hrvatske bratske zajednice – Ulica grada Vukovara –Savska cesta – Rooseveltov trg – Trg Republike Hrvatske – Frankopanska ulica – Ilica – Trg bana Josipa Jelačića.

Za sve autobuse koji će iz raznih dijelova Hrvatske stizati u Zagreb, osigurana su mjesta za parkiranje na površini s istočne strane Zagrebačkog velesajma, a od osam sati organiziran je i prevoz ZET-ovim autobusima koji će navijače prevoziti do Glavnog kolodvora.

“Vatrene” će na Trgu pjesmom dočekati “Zaprešić Boysi”, a uz navijačke pjesme predviđena je i izvedba budnice “Moja domovina” uz puštanje u nebo hiljade crveno-bijelih balona.

Hrvatska je u polufinalu prvi i jedini put bila prije 20 godina, a ovo je bilo prvo finale te reprezentacije.

‘Vatreni’ su u polufinalu nakon produžetaka savladali Englesku 2:1 i tako već ranije napravili historijski uspjeh, ostvarivši bolji rezultat od generacije predvođene trenerom Ćirom Blaževićem 1998. koja je zauzela treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Na moskovskom stadionu Lužnjiki je prije utakmice finala između održana spektakularna ceremonija zatvaranja ovogodišnjeg svjetskog prvenstva.

Svečanost zatvaranja

Svečanost je uveličalo oko 800 plesača koji su ovom prigodom izveli poseban program.

Gosti ceremonije su bili američki glumac i pjevač Will Smith, njegov kolega pjevač Nicky Jam i pjevačica Era Istrefi koji su izveli himnu prvenstva “Live it Up”.

Ceremoniju zatvaranja upotpunila je i poznata australska grupa AC/DC, a na terenu se pojavio i legendarni Brazilac Ronaldinho.

Svečanost je završena nastupom ruske sopranistice Aide Garifulline.

Ceremoniju zatvaranja su na stadionu pratili i ruski predsjednik Vladimir Putin, predsjednik Francuske Emmanuel Macron, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i emir Katara šeik Tamim bin Hamad Al Thani.

Izvor: Al Jazeera i agencije