Oglasi

Soylu: Njemačka i Holandija primit će nazad pripadnike ISIL-a

Ministar unutrašnjih poslova Turske pozdravio je odluku zemalja koje su pristale primiti pripadnike oružane grupe Islamska država Irak i Levant.
Soylu kaže da 'u borbi protiv terorizma' saradnju očekuje i od drugih zemaljaEPA

Njemačka i Holandija pristale su primiti nazad uhvaćene pripadnike oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), izjavio je ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu.

"Želio bih zahvaliti dvjema državama, Njemačkoj i Holandiji", rekao je on u Vanu, na istoku Turske, prenose agencije.

Dodao je da su dvije zemlje pokazale konstruktivan stav nakon višednevnih pregovora sa zvaničnicima te potvrdile da će dozvoliti povratak pripadnika ISIL-a, njihovih supruga i djece.

Naglasio je da "u borbi protiv terorizma" jednaku saradnju očekuje i od drugih zemalja.

'Mi nismo hotel za teroriste'

"Mi nismo hotel ili gostinjska kuća za teroriste iz bilo koje zemlje", naglasio je Soylu, koji je najavio nastavak borbe protiv takvih organizacija.

Pitanje prihvata pripadnika ISIL-a i njihovih porodica koji su uhapšeni u Siriji izazvalo je neslaganja nekih zemalja s Turskom, jer Ankara smatra da bi oni trebali biti vraćeni u matičnu zemlju.

Pojedine evropske zemlje ne podržavaju napore Turske da pripadnike ISIL-a vraća u matične zemlje.

Turska je dosad deportirala približno 7.500 pripadnika ISIL-a, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je prošle sedmice da je u turskim zatvorima njih 1.149.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.