Soylu najavio zajedničke operacije Turske i Irana protiv PKK-a

Soylu nije dao detalje u vezi s najavljenim operacijama, kao ni njihove termine i lokacije (Getty Images)

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu najavio je u srijedu zajedničke operacije turskih i iranskih snaga protiv Radničke partije Kurdistana (PKK).

Kako javlja Anadolija, govorio je o aktuelnoj situaciji u Turskoj, s posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma u regiji.

“Trenutno je u Turskoj manje od 700 terorista i njihov ulazak u zemlju izuzetno je smanjen zahvaljujući oštrim mjerama sigurnosti na granicama. Ove godine u Tursku je ušlo 12 takvih osoba”, rekao je Soylu.

Prijetnja sigurnosti za turiste

Dodao je da će Turska nastaviti odlučnu borbu protiv PKK-a te najavio skore zajedničke “antiterorističke operacije” turskih i iranskih snaga.

“Dolazak stranih investicija direktno ovisi o sigurnosti, spokoju i tome koliko se ljudi osjećaju sigurnima u zemlji”, poručio je Soylu.

PKK je organizacija koja je na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Turski ministar također je rekao da Turska sarađuje s evropskim i arapskim zemljama u borbi protiv osoba povezanih s terorizmom, a sve s ciljem jačanja sigurnosti turista u Turskoj.

Soylu se našao na udaru arapskih i nekih drugih medija koji su njegove izjave o odlučnosti Turske u borbi protiv članova pokreta imama Fethullaha Gulena i PKK-a okarakterizirali kao prijetnju sigurnosti za turiste.

U srijedu ujutro tursko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je te navode i poručilo da su turisti iz cijelog svijeta uvijek dobrodošli u zemlju, poznatu po tradicionalnom gostoprimstvu.

Od SAD-a traže izručenje Gulena

Soylu je za Anadoliju rekao da Gulenova organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama godišnje zarađuje 800 miliona dolara samo od ugovornih obrazovnih ustanova, a da dobijaju i dodatne donacije u iznosu 200 miliona dolara.

Gulen je nastanjen u SAD-u, a Turska je formalno tražila njegovo izručenje.

Ankara ga smatra odgovornim za pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016, u kojem je poginula 251 osoba, dok ih je ranjeno približno 2.200.

Izvor: Agencije