Sorosov univerzitet otvara ispostavu u Beču

Budimpešta će i dalje ostati centar Sorosovog univerziteta iako je mađarski premijer Viktor Orban proglasio milijardera državnim neprijateljem (Arhiva)

Srednjoevropski univerzitet (CEU) milijardera Georgea Sorosa, čijoj ispostavi u Mađarskoj prijeti zatvaranje, saopćio je da je potpisao sporazum s gradom Bečom da otvori novu ispostavu u tom gradu.

“CEO je potpisao MoU (Memorandum o razumijevanju) s gradom Bečom i raduje se saradnji s predstavnicima grada koji će tamo otvoriti kampus. Mi smatramo kampus u Bard Collegeu u New Yorku prvom ispostavom, a Beč će biti druga”, izjavio je menadžer CEU-a za odnose s medijima, prenosi Reuters.

Taj privatni univerzitet, čije je glavno sjedište u Budimpešti i na kampusu Bard Collegea u državi New York, potpisivanjem sporazuma omogućuje otvaranje svoje treće ispostave.

Budimpešta će i dalje ostati centar Sorosovog univerziteta iako je mađarski premijer Viktor Orban proglasio milijardera državnim neprijateljem, zbog čega prijeti zatvaranje te ustanove u glavnom gradu Mađarske.

Politička oluja

Prvih 500 studenata trebaju početi studije u zimskom semestru 2019. godine.

CEU se našao u središtu političke oluje prošle godine kad je Mađarska uvela oštrije uvjete za dodjelu akreditacija stranim univerzitetima.

Prema tom zakonu, CEU je morao otvoriti svoj ogranak u svojoj “domovini” u državi New York, osim ispostave u Budimpešti, i tako osigurati bilateralni sporazum podrške od američke vlade.

Kako je prošlog mjeseca pisao bečki dnevnik Kurier, lokacija treće ispostave univerziteta već je izabrana, i to u zdanju bolnice “Otto Wagner” u 14. bečkom okrugu.

Prošle jeseni gradonačelnik Beča Michael Haeupl ponudio je CEU-u naseljavanje u glavni grad Austrije, a s tim u vezi potpisan je i Memorandum o razumijevanju.

Privreda Beča očekuje znatne prihode od dolaska CEU-a na areal bolnice koja se zatvara, u okviru koje postoji desetak paviljona na približno 25.000 m2.

Tako se prognozira da će Beč ostvariti prihode u visini 50 miliona eura i da će biti otvoreno 1.000 radnih mjesta na univerzitetu i oko njega.

Izvor: Agencije