Soros: Progon Rohinja poput genocida

Hiljade pripadnika naroda Rohinja su zadnjih nekoliko sedmica izložene progonu u Mijanmaru (EPA)

Više dobitnika Nobelove nagrade za mir, danas je pozvalo na okončanje progona muslimanske manjine u Mijanmaru, naroda Rohinnje, upozoravajući da ono što im se dešava nije ništa manje od genocida.

Nobelovci su taj apel uputili na kraju trodnevne konferencije u Oslu, gdje su se učesnicima preko videolinka obratili južnoafrički aktivista i bivši nadbiskup Desmond Tutu, iranska aktivistica za ljudska prava Shirin Ebadi i bivši predsjednik Istočnog Timora Jose Ramos Horta, prenijela je agencija AP.

Alarmantne paralele

Američki investitor, George Soros, upozorio je da postoje alarmantne paralele između progona Rohinja i genocida koje su izvršili nacisti.

Hiljade pripadnika naroda Rohinja su zadnjih nekoliko sedmica izložene progonu u Mijanmaru, koji napuštaju i brodovima stižu u Indoneziju, Maleziju i Tajland, pri čemu ih trgovci ljudima često napuštaju na pučini ili ih oslobađaju kada njihove porodice plate otkup.

Ranije u četvrtak, tibetanski duhovni vođa Dalaj lama pozvao je šeficu mijanmarske opozicije i dobitnicu Nobelove nagrade za mir, Aung San Suu Kyi, da uloži napore kako bi pomogla Rohinjama.

Aung San Suu Kyi nije se oglasila o krizi migranata, u okviru koje su hiljade Rohinja pobjegle od progona u Mijanmaru.

Izvor: Agencije