Soros kritikovao Mađarsku zbog antisemitske kampanje

Najveća jevrejska organizacija u Mađarskoj optužila je vladu premijera Viktora Orbana za širenje antisemitizma (EPA)

Američki milijarder George Soros kritikovao je mađarsku vladu zbog medijske kampanje protiv njega za koju kaže da koristi “antisemitske” asocijacije.

Na ulicama mađarskih gradova postavljeni su nedavno bilbordi sa slikom nasmijanog Sorosa i natpisom “Ne dozvolimo da se Soros smije posljednji”.

Neki od postera ispisani su antisemitskim grafitima.

“Zaprepašten sam zbog upotrebe antisemitskih slika aktuelnog mađarskog režima u sklopu namjerne kampanje dezinformacija”, rekao je Soros u saopštenju, prenosi AFP. 

Najveća jevrejska organizacija u Mađarskoj optužila je vladu premijera Viktora Orbana za širenje antisemitizma i pozvala je da obustavi kampanju ali je Budimpešta to odbila.

Kritikovanje Sorosa legitimno

Mađarski zvaničnici kažu da Mađarska ima “nultu toleranciju” prema antisemitizmu i da kampanja ima za cilj širenje svijesti o tome da Soros predstavlja “rizik po nacionalnu sigurnost”.

Orban je u petak optužio Sorosa da je milijarder špekulant koji želi da iskoristi svoje bogatstvo i grupe civilnog društva koje podržava da žele da “nasele milione migranata” u EU.

U međuvremenu je reagovalo i ministarstvo vanjskih poslova Izraela, navodno na zahtijev kabineta premijera Benjamina Netanyahua, nastojeći da pojasni da je kritikovanje Sorosa legitimno.

Dok Izrael osuđuje antisemitizam, Soros “kontinuirano podriva demokratski izabranu vladu Izraela finansiranjem organizacija koje kritikuju jevrejsku državu”, navodi se u saopštenju.

Netanyahu bi trebalo da posjeti Mađarsku sljedeće nedjelje što će biti prva posjeta izraelskog premijera Budimpešti od 1989. godine.

Izvor: Agencije