Sony i Panasonic lošiji nego prije 30 godina

Potonule dionice - Sony (Reuters)

Vrijednost “Sonyja”, trećeg po veličini proizvođača TV aparata na svijetu, potonula je 10. maja na najniži nivo od augusta 1980., jer je na zaključenju  berze u Tokiju ta kompanija vrijedila 17,5 milijardi dolara, u poređenju sa više od 100 milijardi dolara u 2000.
“Panasonic”, najveći svjetski proizvođač plazma televizora, skliznuo je na najnižu vrijednost od januara 1978., pokazali su podaci njujorške agencije ekonomskih informacija Bloomberg.
Pad vrijednosti tih kompanija je posljedica nastavljanja gubitaka u njihovim poslovima sa proizvodnjom televizora i sumnje investitora u nihov povratak profitabilnosti u ovoj godini.
“Sony” i “Panasonic” su bez hit proizvoda, poput kompakt-disk playera iz 1980-ih, ustupili primat južnokorejskim kompanijama “Samsung” i LG u sektoru televizora i američkom “Appleu” u proizvodnji Ipoda.
“Panasonic”, koji je ukinuo oko 17.000 radnih mjesta poslije prošlogodišnjeg rekordnog gubitka od 772 milijarde jena (9,7 milijardi dolara), saopštio je kako očekuje neto profit od 50 milijardi jena u fiskalnoj godini koja se završava 31. marta 2013, daleko manje od 106 milijardi jena, koliko očekuju analitičari.
Prema prognozi “Panasonica”, sa sjedištem u Osaki, prodaja njegovih televizora će ove godine opasti za 11 odsto, na 15,5 miliona.
“Sony”, sa sjedištem u Tokiju, ukinuo je 10.000 radnih mjesta, ili oko šest odsto ukupnog broja zaposlenih,  u okviru programa restrukturisanja.
Akcije “Sonyja” su u četvrtak potonule 6,4 odsto, na 1.135 jena, pošto su od početka 2012. izgubile 18 odsto vrijednosti, poslije gubitka od 53 odsto u prošloj godini.
Dionice “Panasonica” su oslabile 1,6 odsto, na 570 jena, čime je tržišna vrijednost te kompanije procijenjena na 14,3 milijarde dolara.
Radi poređenja, akcije južnokorejskog “Samsunga”, najvećeg svjetskog proizvođača telefona, čipova i televizora, ojačale su 23 odsto od početka godine, čime je vrijednost te kompanije dostigla 167 milijardi dolara.
Akcije “Applea”, s tržišnom kapitlizacijom od 530 milijardi dolara, skočile su ove godine 40 odsto na berzi u New Yorku.
“Investitori neće da kupuju akcije kompanija za koje smatraju da nemaju budućnost”, ukazao je menadžer u kompaniji “Čiba-Gin aset menadžment” u Tokiju Jošihiro Okumura.
Svjetska prodaja televizora je tokom 2011. opala 0,3 odsto, na 247,7 miliona jedinica, prvo smanjenje za šest godina, kao posljedica prevelikih zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi i okončanja subvencija japanske vlade za kupovinu tih aparata.