Song se izvinio zbog napada na Mandžukića

'Osjećam da sam iznevjerio svoju zemlju', pokajnički je poručio Alex Song (Getty Images)

Kamerunski nogometaš Alex Song izrazio je žaljenje zbog udaranja laktom u leđa Marija Mandžukića, zbog čega je dobio crveni karton i prije vremena završio sudjelovanje na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu.

„Osjećam da sam iznevjerio svoju zemlju. Bio je to glupi trenutak zbog kojeg iskreno žalim. Kada bih barem mogao vratiti vrijeme. Molim vas, oprostite mi“, poručio je kamerunskoj javnosti Song, inače vezni igrač Barcelone.

On je pred kraj prvog poluvremena isključen iz igre nakon što je s leđa udario Mandžukića i prekinuo hrvatski protunapad. Sudac Pedro Proenca svjedočio je iz blizine tom incidentu i pokazao Songu put u svlačionicu.

Kovač: Čeka nas ‘finale’ s Meksikom

Pobjedom protiv Kameruna 4:0 u susretu drugog kola A skupine Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, hrvatska reprezentacija ostvarila je prvu pobjedu na svjetskim prvenstvima u posljednjih 12 godina.

Nakon susreta hrvatski izbornik Niko Kovač je istaknuo da je to bila velika pobjeda u teškim uvjetima.

„Čestitam dečkima, presretan sam. Velika pobjeda u teškim uvjetima. Prvih deset minuta Kamerun nam je stvarao probleme, ali nakon gola Olića sve se otvorilo. Mogli smo dati još koji gol, ali i ovako moramo biti zadovoljni. Ima još mjesta za napredak“, izjavio je Kovač.

„Sada nas čeka ‘finale’ protiv Meksika, koji je pokazao karakter, zajedništvo i domoljublje. Vrlo su jaki u ofenzivi, ali i ranjivi u obrani. Meksiko je jak, to su pokazali protiv Brazila, ali i mi smo jaki“, dodao je Niko Kovač.

Trijumf protiv Kameruna ujedno je i najveća hrvatska pobjeda na svjetskim prvenstvima, jer je do sada hrvatska reprezentacija najveću pobjedu ostvarila protiv Njemačke 3:0 još u Francuskoj 1998. godine. 

Ogled Hrvatske i Kameruna u Manausu bio je prvi ogled „Vatrenih“ na velikim natjecanjima protiv neke afričke reprezentacije, ujedno i prva pobjeda.

Igrači se požalili na uvjete

Strijelac dva od četiri gola Mario Mandžukić požalio se na teške uvjete igre u Manausu.

„Uvjeti za igru nisu bili normalni, ali ispunili smo sve što nam je izbornik rekao. Dobro je upisati se u strijelce, ali meni je najvažnija igra. Ako dobro igram onda dođu i golovi kao nagrada. Nećemo se previše veseliti, jer nas čeka odlučujuća utakmica protiv Meksika, koji je pokazao veliko zajedništvo i puni su snage“, rekao je Mandžukić.

I Ivan Perišić, strijelac gola kojim je Hrvatska povela s 2:0, uz čestitke suigračima također se požalio na visoku tempertaturu zraka, ali i veliku vlažnost koja je stvarala probleme igračima.

Slavlje u Zagrebu [Nina Đurđević/ Pixsell]

Na stadionu Amazonia Arena Hrvatsku je bodrilo blizu 3.000 navijača, a u domovini deseci tisuća pratili su utakmicu u kafićima i na gradskim trgovima.

Hrvatske zastave, dresovi sa crveno-bijelim šahovskim poljima, baklje i oduševljenje Hrvata moglo se vidjeti u Zagrebu, na Jelačićevu trgu i jezeru Bundek, u Splitu, Osijeku, Rijeci, Sisku, Varaždinu, Zadru, Bjelovaru, Karlovcu, Čakovcu i mnogim drugim mjestima.

Hrvatski mediji na internetskim portalima slave uvjerljivu pobjedu protiv Kameruna, pa HRT ističe „Hrvatska deklasirala Kamerun u srcu Amazonije“, a slično to opisuje i Novi list naslovom „Hrvatska uništila Kamerun, 4:0 za Vatrene“, te Večernji list koji navodi „Hrvatska razbila Kamerun 4:0 i ostvarila svoju najveću pobjedu na SP-u u povijesti“.

Jutarnji list piše kako je to bila „Vatrena rapsodija u srcu Amazone“, Slobodna Dalmacija navodi kako su „Vatreni razmontirali Lavove za povijest“, dok Sportske novosti ističu „Ivan Perišić i Mario Mandžukić uništili Lavove i najavili konačni obračun protiv Meksika“.

Index.hr zaključuje kako je ovo „Pobjeda koja je trebala ovoj generaciji“, dok tportal.hr navodi da je „Hrvatska rekordnom pobjedom samljela Kamerun“.

Strani mediji hvale Hrvatsku

Odličnu igru „Vatrenih“ protiv Kameruna i uvjerljivu pobjedu hvale brojni inozemni mediji, te ističu da se Kamerun potpuno raspao nakon isključenja Songa u 40. minuti.

Novinska agencija Reuters navodi da je Hrvatska demolirala Kamerun, te da misli ozbljno kad je pitanju plasman u drugi krug Mundijala, ističući da je Ivica Olić, koji je postigao vodeći gol, sa 34 godine i 277 dana postao najstariji hrvatski strijelac na svjetskim prvenstvima.

Španjolski sportski dnevnik Marca ističe da je superiornost Hrvatske bila očita od početka susreta, te da Hrvatska nije imala milosti za Kamerun. Dodaje i to da je Mandžukić sa dva pogotka zablistao u svom debiju na svjetskim prvenstvima.

Talijanska La Gazzetta dello Sport napominje da je jaz između dvije ekipe bio očit, te da je Hrvatska pokazala da dobra igra protiv Brazila nije bila slučajnost. Hvale Ivana Perišića, koji je asistirao za vodeći gol, te je dao drugi gol i navode kako se sada u Borussiji Dortmund pitaju zašto su ga prodali Wolfsburgu.

Francuski L'Equipe piše kako je „Hrvatska pokopala lavove“, te da će Perišić biti ključno oružje u posljednjoj utakmici skupine protiv Meksika.

„Kamerunski lavovi su mrtvi, a Hrvatska još živi“, napominje francuska novinska agencija AFP.

„Umjesto ‘nesalomljivih lavova’ koje smo gledali na Svjetskom prvenstvu 1990, kada su stigli do četvrfinala, sada smo mogli vidjeti ‘neukrotive lavove'“, aludira AFP na isključenje Songa u 40. minuti zbog udaranja Mandžukića, te međusobno koškanje kamerunskih igrača Assou-Ekotta i Moukandjoa.

Slovenska novinska agencija STA ističe da su se „Hrvati dobro snašli u džungli“, te da su sa po jednim pogotkom na početku oba poluvremena stvari postavili na svoje mjesto.

Izvor: Agencije