Sonda Philae probudila se na kometi

Philae je robot-laboratorij opremljen brojnim instrumentima (EPA)

Sonda Philae probudila se u noći na nedjelju nakon sedam mjeseci hibernacije na kometi “Čuri”, objavila je u nedjelju Evropska svemirska agencija (ESA).

“Halo, Zemlja! Jel’ se čujemo?, ‘zatvitao’ je Philae, robot-laboratorij opremljen brojnim instrumentima, objavila je ESA.

Bila je to prva Philaeova komunikacija sa Zemljom pošto se hibernirao nakon ne baš sretnog slijetanja na kometu Churyumov-Gerasimenko (Čuri, 67P/C–G ili 67P).

Naučnici vjeruju da robot sad prima povećane količine Sunčeve svjetlosti jer se “Čuri” približava Suncu, što omogućuje da se njegove solarne ploče pune i proizvedu više energije potrebne za slanje podataka na Zemlju.

Philaea je 12. novembra na kometu spustila evropska svemirska sonda Rosetta koja je krenula sa Zemlje prije više od deset godina, prenosi Hina.

Historijski podvig

ESA se tim spuštanjem upisala u historiju svemirskog istraživanja, jer nijedna misija dotad nije uspjela spustiti letjelicu na kometu.

No spuštanje nije proteklo tako sjajno, jer je robot nekoliko puta odskočio i zatim se ukotvio između dvije stijene na slabo osvijetljenom mjestu.

Uspio je raditi neko vrijeme, a zatim se ugasio. Budući da je ostao u sjeni, solarne ploče koje su ga trebale napajati kad se nakon slijetanja iscrpe baterije, primale su manje svjetlosti od očekivanih šest do sedam sati sunca na dan, ali “Čuri” je sad bliže Suncu i nastupio je preokret.

Zadaća robota teškog oko 100 kilograma je traženje informacija o izvornim tvarima koje su stvorile Sunčev sistem prije više od 4,5 milijardi godina, te o pojavi vode i života na Zemlji.

Letjelica Rosetta dobila je ime prema kamenu iz Rosette, egipatskoga gradića koji se danas zove Rashid, pronađenom 1799.

Pomoću toga kamena, Jean-Francois Champollion dešifrirao je hijeroglife, a svemirska Rosetta trebala bi pomoći u shvaćanju tajne nastanka Sunčeva sistema.

Izvor: Agencije