Oglasi

Sonda 'New Horizons' krenula prema Ultima Thuleu na rubu Sunčevog sistema

Sonda 'New Horizons' oborit će vlastiti rekord kao ljudska naprava koja je došla do najudaljenijeg objekta u svemiru.
New Horizons, Svemir, SondaSljedeći cilj sonde 'New Horizons' udaljen je 1,6 milijardi kilometara od Plutona i 6,4 milijarde kilometara od ZemljeEPA - Ilustracija

Letjelica američke svemirske agencije NASA-e, koja je ispitivala Pluton, prilagodila je kurs kako bi došla do novog cilja u dalekom i mračnom svemiru.

Sonda New Horizons ("Novi horizonti") uputila se prema objektu u Kuiperovom pojasu u vanjskom dijelu Sunčevog sustava, prenosi Beta od agencije AP.

Sonda bi do Nove godine trebala stići do malog ledenog objekta koji je nazvan Ultima Thule, prema srednjovjekovnim mapama i literaturi gdje su tako nazivana mjesta izvan poznatog svijeta.

Obaranje vlastitog rekorda

Ta se sonda približila Plutonu 2015. godine.

Sljedeći je cilj 1,6 milijardi kilometara udaljen od Plutona i 6,4 milijarde kilometara od Zemlje.

New Horizons, lansiran prije 13 godina s Cape Canaverala, oborit će vlastiti rekord kao ljudska naprava koja je došla do najudaljenijeg objekta u svemiru.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.